rferi Creative Commons License 2016.10.20 0 0 124693

Azt is vegyétek figyelembe, amikor az ilyen munkavédelmi eszközök árát silabizáljátok, hogy minden eszköznek el kell nyernie valamilyen munkavédelmi fokozatot, vagy kategóriát, amire engedélyezik a használatát. Ezek a fokozatok, vagy kategóriák rajta is szoktak lenni a belsejében, piktogrammokkal, vagy számkódokkal.

Namost az van, hogy minden egyes ilyen kategóriára való levizsgáztatás, iszonyatos összegekbe kerül. És ha megvan, akkor ennek meglétét a gyártó sokszorosan behajtja a vevőkön. Nem nagyon köti a piac törvénye, mert ahol az a kategória kötelező, akkor a munkáltatónak kötelező megvennie a cuccost.

Gondolhatjátok, hogy például Repépítőéknél egy fültoknak tudnia kellhet akár 80-120 dB zajcsillapítást is, például a hajtóműveseknél. Ha egy ilyet felteszel a füledre a boltban, semmi különbséget nem fogsz észlelni egy pl. 40-60 db-eshez kéepst, mert már abban se hallod, mit mond a boltos. De ha odamennél egy alapjáraton ketyegő 737-es hajtómű mellé, éreznéd a fülsiketítő különbséget.

Na, EZT a különséget kell kifizetni.

Előzmény: Computerguru (124686)