debramorgan Creative Commons License 2016.10.19 0 0 2899

Tervezem, hogy megpróbálom feldolgozni valahogy az élményeket...

Alapvetően nagyon klassz utunk volt, ez egyrészt a gondos tervezés eredménye, másrészt irtó nagy mázlink is volt az időjárással. Kunmingot ugyan tönkretette az eső, ki sem tudtunk mozdulni szinte a hotelből annyira zuhogott, úgyhogy se Kőerdő, se rizsteraszok. Volt két nap kényszerpihenő, ami picit megtörte az út sodrását. Viszont mindenhol máshol sikerült megvalósítani és látni mindent, amit elterveztünk.

 

Chengdu és Zhangjiajie maradt a kedvenc helyünk, Guilin+Yangshuo fért még fel a dobogó 3. fokára, ha Hongkongot nem számítjuk. A legkedvesebb hely a Tianmen-hegy maradt, a legszebb Guilin-Yangshuo. 

 

Ha újra tervezhetnénk, Datong és Pingyao 3 napját inkább Xi'anra fordítanám (vagy más helyekhez csapnám), így nem folyt volna egy hosszú és kényelmetlen vonatúttá az a pár nap. Amit láttunk, az nagyon szép volt, különösen a Yungnan Grottoes tetszett, de összességében nem tudom megérte-e a rengeteg utazást. 


A másik ami nekünk sajnos nem jött be, Yunnan volt. Ez nagyrészt a kunmingi szobafogság miatt alakult így, de valahogy azon a héten minden összejött. A rossz idő és az Őszközép ünnep mellé rengeteg kommunikációs probléma és folyamatos éhezés társult, de megviselt bennünket a magasság is (fejfájás, szédülés, émelygés, emésztés). De hogy valami jót is mondjak: nagy élmény volt felmenni a Jade Dragon Snow Mountain 4680 méteres magasságába.

 

Guilin és Yangshuo nagyon tetszett, maradtam volna még jó pár napot mindkét helyen, annak ellenére, hogy nagyon sok volt a turista. Ez szinte a szöges ellentéte volt az általunk Yunnanban tapasztaltaknak: 30 fok, szikrázó napsütés, kiváló angol kommunikáció, klassz szállás, finom ételek és nem bírtam betelni a karsztkúpok látványával.

Kantonban találkoztunk kb.-val, végigmentünk az általad ajánlott útvonalon a Yuexiu Parktól a Shamian Islandig (aznap mentünk a legtöbbet az egész út alatt, iszonyatosan elfáradtunk... :D). Ez a 2 nap + két fél nekem elég volt így az út végén, máskülönben biztos még lehetett volna tornyozni, hajókázni, de így már nem kívántuk.

 

Hongkong meg tényleg szuper hely, még az utazás legvégén is izgalmasnak találtuk.

 

Egyébként az étkezés volt a legnehezebb napi feladat, elég nehezen boldogultunk a hot pot birodalmában. A legnagyobb csalódás az volt, hogy Guilinban (valamikor a 4-5. héten) találkoztam először sült tésztás étellel. Ahányszor tésztát láttunk az étlapon, abból mindig leves lett, amik alapvetően finomak voltak, de minden nap nem lehetett levest enni. Ami szintén mindig megmentett bennünket, az a gombóc volt, a baozi és a jiaozi is minden formájában nagyon ízlett, de a végén már attól is rosszul voltunk, ha megláttunk egy gombócos képet. :D Szóval ahhoz képest, hogy azt hittük, mennyire finomakat fogunk enni, általában éheztünk. :D 2-3 hétig biztos nagyon jókat lehet enni, akár változatosan is, de ez ahhoz hosszú idő volt túl sok étkezéssel. :D Azért persze voltak nagyon klassz kajás élményeink, főleg Chengduban és Hongkongban. De pl. a kb. által ajánlott dim sum étteremben evett fúziós gombócok is felejthetetlenek voltak Kantonban, simán lepipálták a hongkongi Michelin-csillagos éttermeket.

Ezen túl már szórakozás volt az egész. :D

Na de folyt. köv. :)

 

Előzmény: W.L. (2894)