Sparr0w121 Creative Commons License 2016.10.19 0 0 92166

Sziasztok!

 

Új vagyok itt, a leanderes fórumon még. És egyáltalán... :) A leander tartásából sincs még túl sok tapasztalatom. Augusztus 7-én kaptam nagymamámtól 2 cserép leandert, otthoni szaporításból. Ahogy olvastam, szereti a vizet és a napot (mediterrán növényként). Így hát a fügék mellé raktam, ahol egész nap süti a nap, valamint kis tálka van alattuk, amiben víz van, hogy mindig nedves legyen a földje.

A teleltetésre készülünk, próbálom fagymentes, napsütötte, de nem meleg helyre vinni őket. Egyelőre a kerti fóliánkban vannak, ha hidegebbre fordul az idő, majd új helyet kapnak. 

Kis segítséget szeretnék kérni. A levelei megváltoztak. Úgy tudom, ha sárgulnak, vagy ledobja őket, az már régen rossz. A sárgulás megvan, de csak az alsó leveleken. Ezen kívül "lilás" pöttyök jelentek meg, amik nem lekaparhatók (nem tetvekre gondolok). Mi lehet ez?

Vagy a hideg miatt? Nem az a szép zöld levelű növény ez (már), mint az internetes leanderek többsége. Lehet, hogy megfázhatott, és azért ilyen néhány levél? 

 

Ezen kívül a 2 cserépből az egyik 2 ágú, a másik csak 1 nagy. Mindkettőn van új hajtás, de szerintem már nem fog növekedni. Tavasszal a metszést elvégezhetem, attól hogy ilyen picikék még?

Képeket csatolok. Virágozni sajnos még nem virágoztak, mióta nálam vannak. Fiatalságának betudhatom ezt?

 

Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm:

Tamás