Horyzeli01 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 71591

Sziasztok!

Hőszivattyú beszerelése előtt állunk, de a villanyszerelés része elég zötyögősen halad, ebben kérnék segítséget.

A hőszivattyú egy fázisú, 32A-t tud maximálisan felvenni. A házban 3x25A van jelenleg nappali és vezérelt mérőn, a vezérelt mérőt nem használjuk, semmi sincs rákötve. Van egy hőszivattyús bojlerünk, amit szintén H tarifára tervezünk kötni, ennek a max áramfelvétele 6,3A. Kialakítottuk a helyet a H tarifás mérőnek is, ott jelenleg egy üres szekrény van. A 3x25A-t levezettük a pincébe a nappali mérőből egy elektromos kazánhoz, emellé kerülne a hőszivattyú beltérije.

 

Melyik lenne a legoptimálisabb megoldás? A vezérelt mérőn bővíteni az egyik fázist 32A-re és azt átkérni H tarifára a másik fázisra bekötni a bojlert? Itt kell H tarifa engedélyezetés

Beszereltetni a harmadik H tarifás mérőt, egy fázisú 40A-rel, hogy mindkét fogyasztót elbírja? Itt is engedélyeztetni kell a H tarifát.

 

Vezetékezni így is-úgy is kell.

 

Vagy kössük ki teljesen az elektromos kazánt és kössük nappali áramra a hőszivattyút a kazán helyett és hagyjuk a bojlert is nappali áramon? Itt már bennvannak a vezetékek, így ez a költség minimalizálódik. Viszont itt is bővíteni kell az egyik fázist.. Kb 3000Ft-tal lenne több a havi villanyszámlánk nappali árammal.

 

Ár-érték-munkadíj-hosszútávú megtérülés tekintetében melyik megoldást válasszuk?

 

Előre is köszönöm a tippeket!