Amanita muscaria Creative Commons License 2016.10.17 0 0 53020

"... de fogalmam sem volt, hogy pl. növényekkel is így kell eljárni"

 

Végül is az akvárium is egy élőlény. Igaz nem nyávog, nem dorombol, nem szól ha éhes és nem szól ha ki kell mennie... :)

Viszont vannak jelek - még ha néha apró is - ,ha valami nem megfelelő, csak figyelni kell rájuk, így észrevenni a változást.

Amit veszel (hal, növény) az megszokott egy adott környezetet. Hirtelen környezetváltozás hatással van rá, valami jobban bírja, valami kevésbé. Mint mindenhez, ehhez is türelem kell és itt a változások nem mennek végbe azonnal. Lehet hetekig várod az eredményt, mire megmutatkozik.

 

Néhány kéretlen tanács, ha elfogadod.

1. Túl sok fény = algásodás, ha túl kevés a növények nem fejlődnek, ledobálják a leveleket, elpusztulnak, felnyurgulnak. Hasonlóan a szobanövénynél.

2. Kicsi szűrő - hamar a vízminőség romlásához vezet, talán itt lehet elmondani azt az egyetlen dolgot, hogy a szűrő ha nagyobb, mint kellene az soha nem baj.

3. Etetés. Kezdőknél gyakori hiba, hogy túletetik a halakat. Ökölszabály, hogy annyit kell nekik adni amit 1-2 perc alatt megesznek.

4. Aztán ott van a halak viselkedése, betegségei. pl Oxigénhiány, amikor a halak fenn vannak a víz felszínén és pipálnak. Kevés oxigén = sok hal és kevés növény, hiszen a sok hal sok oxigént fogyaszt, a növény fotoszintézis útján oxigént termel, ha sok van belőle több az oxigén is. A fény hatására a fotoszintézis gyorsabb, de ha túl sok megjelenik az alga. Vagy feltűnően dörgölőznek a kövekhez, aljzathoz. Ez élősködő parazita jele.

5. Új jövevény (hal, növény, dísztárgy, kő, fa, bármi) minden hatással lesz a beállt egyensúlyra és felboríthatja majd azt. Valami kis mértékben, valami pedig nagyon.

 

Na nem untatlak tovább, hiszen lehet ezeket tudod. :)

Napestig lehetne sorolni, hogy mennyi minden van és mennyi minden összefügg egymással.

Sok sikert és kitartást ehhez a szép hobbihoz! :)

Előzmény: GraceVivi (53019)