V43 1279 Creative Commons License 2016.10.09 -1 0 59497

Hörpölin kolléga Úr!

 

Egy kis javítást szeretnék javasolni az alábbiakkal kapcsolatban:

http://kektura.click.hu/alfoldi-kektura/szovegek/22_tura.html

"Újra itt lett a ritkán használt vasútvonal vége, aztán 1997-ban leálltak a vasúti közlekedés a Dévaványa-Körösnagyharsány szakaszon. Egy rövid időre feltámadt még a vasút, 2013-ban néhány, korábban bezárt vonallal együtt ezt is újra nyitották, de működtetése gazdaságtalan volt, ezért 2015-ben újra leállt itt a forgalom, most már úgy tűnik, véglegesen."

 

Dévaványa-Körösnagyharsány között nem szűnt meg a vasúti közlekedés 1997-ben (1997. márciusában Pécsvárad-Palotabozsok között szűnt meg a személyszállítás (Véméndig egy ideig megmaradt a teherforgalom), 2003-ban pedig az lejjebb említett "Bz vész" idején szűnt meg a folytatása Palotabozsok-Bátaszék között), ez az infó nem tudom honnan van, de teljesen alaptalan. 2003-ban a Bz motorkocsik tengelyrepedéseivel kapcsolatos vizsgálatok miatt ebben az időszakban volt olyan vonal ahol pótlóbuszok jártak (egy rendelkezéssel az összes motorkocsi közlekedését az átvizsgálásukig megtiltották), van ahol meg azzal főztek ami volt: a Vésztő környéki mellékvonalakon régi ABmot, M32+Bzx mellékkocsik. Tehát ebben az időszakban tudom elképzelni, hogy nem jártak itt a vonatok ideiglenesen (nem tudom, hogy pontosan hol járt busz és hol vonat abban az időben), de a Bz-k átvizsgálása után ez az állapot megszűnt.

 

Vésztő-Körösnagyharsány között az utolsó személyszállító vonat 2009. december 12.-én ment el, nem sokkal később a pályafenntartási vonalbeutazást is megszüntették, kirakták a vörös tárcsát Vésztőn a vágánytengelybe, tehát a vonalat teljesen felhagyták, amit a körösnagyharsányi képed is bizonyít.

 

Dévaványa-Vésztő között most is van közlekedés, Te is ezen a szakaszon utaztál Körösladányba.

 

Tehát semmilyen újranyitás nem volt 2013-ban (vasútvonal újranyitások 2010. júliusában és decemberében voltak) és újbóli bezárás sem tavaly. Újranyitására legfeljebb ötletelés volt, de valószínűleg ez is és a román összekötés megvalósításának terve is csekély realitású manapság.