[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.10.08 0 0 13

A Londoni Zongora Fesztivál keretében a Kings Place I. termében tegnap volt a link alatt olvasható érdekes előadás: szóban és zenével Liszt Ferenc h-moll szonátájáról A bujaságtól az aszkétizmusig címmel.

Az ottani zenebeszélő Alfred Brendel, az illusztráló Várjon Dénes volt, akik tavaly Arezzóban is tartottak erről a műről előadást.

 

A bujaságtól az aszkétizmusig

Alfred Brendel, a Liszt-interpretátorok egyik legnagyobb és leginkább elmélyült képviselője, egész élete során együtt élt és alaposan foglalkozott az ikonikus  zeneszerző-zseni műveivel. Brendel zongorázása, írásai és vitái jelentős szerepet játszottak a ma ismert Liszt-értelmezés megerősítésében, ami az egész 19. század egyik leghatásosabb és legradikálisabb kulturális alakját illeti.
Ebben a rendkívüli előadásban Brendel saját betekintését, meglátásait és értelmezéseit osztja meg a közönséggel erről a maradandó művészi hagyatékról.

Az előadást Liszt legendás h-moll zongoraszonátájának megszólaltatása követi, amelynek előadója a ma élő egyik legelismertebb zongoraművész, a magyar Várjon Dénes. E remekmű -  a hatalmas, fantáziadús, intelektuális és emocionális erejének általános és mély tisztelete miatt - mindig is lenyűgözte előadóit és hallgatóit.

Az est zárásaként Brendel Alan Rusbrinderrel fog beszélgetni.

A Sunday Herald írta 2014-ben az előadó felvételéről:

"Várjon Dénes a h-moll szonáta egy egészen kivételes változatát produkálta, amelyet a mű rajongóinak feltétlen meg kell ismerni. Várjon interpretációja e remekmű egyik monumentális változata: telítve erővel, szenvedéllyel, költészettel és acélos virtuózitással, miként ez el is várható."

Az előadást 60 percre tervezik, a mű 35 perces, a beszélgetés pedig kb. 25 perces lesz.

 

Az utóbb idézett kritika teljes szövege, Michael Tumelty írása:

 

Szerintem erre a lemezre vártam 40 év óta. Ezalatt már számtalan változata hangzott el Liszt h-moll szonátjának, a 19. század egyik legnagyobb zeneművének.  […]
A magyar Várjon Dénes egy egészen rendkívüli változatot készített, amelyet feltételenül meg kell ismerni a mű rajongóinak. Várjon előadása telítve van erővel, szenvedéllyel, költészettel és acélos virtuózitással, miként ez el is várható, de ott van még a megvalósítás mikéntje. Várjon meghatározó artikulációs sarokpontokat helyez el a zenei szövetben. Bátran használ nagy szüneteket a zenei részletek és szakaszok között. E technika kibővíti a szonáta epikus arányait, ugyanakkor nem lassítja le vagy töri meg a zenei folyamatot. Várjon interpretációja e remekmű egyik monumentális változata. […]

 

A kritikus saját recenziójából idézett, amit Várjon Dénes 2012 elejei Precipitando című EMS-lemeze kapcsán írt. A kihagyott részek: "Állandóan arra figyeltem, lesz-e egy olyan felvétel, amelyet megtisztelően helyezhetek az általam favorizált Clifford Curzon felvétele mellé, de még sosem találtam ilyet - Várjon Dénes felvételéig."

" Várjon csodálatosan játszotta lemezre Berg szonátáját is, és Janáček A ködben című darabja is különlegesség."

 

De hogy ne maradjunk zenei minta nélkül, idézek egy másik kritikus (Alex Ross) blogjából is, amelynek címe utal a társa által is kiemeltekre: "A beszédes szünetek" 

A közel ötperces minta varázslatos a h-moll szonátából!

Persze elérhető az akkor 56 éves múlt Curzon felvétele is. Csupa Liszt-mű, csodálatos!

 

 

 

Hol is van ez a londoni terem? http://www.kingsplace.co.uk/hall-one#.V_jbyfSSdhE

 

 

Kings Place