Nmargit Creative Commons License 2016.10.04 0 0 43113

Egyszerűen nem értem az ilyen hozzászólókat. Én nem vagyok orvos, de azért nyitott szemmel és füllel élek a világban. Talán azt is elmondhatom magamról, hogy az átlagembernél pesszimistább vagyok, a döntéseim előtt szeretem begyűjteni a témához kapcsolódó infókat, de azok forrásait szigorúan szűröm. Tehát: a szaruhártya jelentős részének elpárologtatása teljesen alaptalan. A szaruhártya a  széli részein 0,8-0,9 mm, míg a középső részen 0,5-0,6 mm vastagságú, átlag 0,53 mm. A műtét során a szaruhártya közepén, 5–9 mm átmérőjű körön belül, a számítógép vezérelte lézersugár elpárologtatja a vizsgálat során előzetesen megállapított dioptria értéknek megfelelő mikrométeres (a méter milliomodrésze, a mm ezredrésze) vastagságú szövetmennyiséget. Számoljunk: 1 mm=1000 µm, 0,53 mm=530 µm-ből párologtat el a lézer. Ügyelnek arra, hogy a kezelés után megfelelő mennyiségű szaruhártya vastagság maradjon vissza, és a szem stabilitása ne kerüljön veszélybe. Éppen ezért a műtétre való alkalmassági vizsgálatok során minden esetben megmérik a páciens szaruhártyájának vastagságát. Ha annak vastagsága 450 µm ill. kevesebb, nem alkalmas a páciens PRK szemműtétre, a Femtohoz minimum 490 µm kell.

Az evolúcióra való hivatkozáshoz annyit tennék hozzá, hogy ilyen alapon nem szabadna semmilyen szervet eltávolítani, (pl. garat és orrmandula, vakbél, epehólyag), csonkolni (pl. fokozott pajzsmirigy működés) mert az evolúció során biztos, hogy nem a semmiért fejődtek ki, és ugye ezek a szervek sem regenerálódnak. Csakhogy az öröklődés és egyedfejlődés során előfordulnak mutációk, öröklünk betegségekre való hajlamokat, amelyek a környezeti tényezőktől, életmódtól függően előjönnek vagy sem. (Ha már az evolúciónál tartunk az őskorban az annyira rövidlátó, mint Édesanyám életképtelen lett volna, ha pedig megérte volna a felnőttkort, a szülésbe akár meg is vakulhatott volna. Én és a bátyám is császármetszéssel születtünk, mert az orvosok nem engedték, hogy -8,5 a bal és -16 dioptriával a jobb szemén erőlködjön.) Ám az emberiség fejlődésével párhuzamosan fejlődött az orvostudomány, és ma már olyan emberek is teljes életet élhetnek, akik, ha korábbi évezredben születnek esélyük sem lett volna életben maradni. Ezért van az is, hogy egyre több pl. a szemüveget hordó emberek száma, mert többen öröklik (nem szelektálódnak ki).

És végül: minden új eljárást nem 20 éves tapasztalattal kezdenek el használni, hiszen akkor nem is lenne új. A dolgok természete, hogy van első, második, századik, ezredik, stb., mint ahogy volt első szívátültetés, első szemlencse műtét, első fogimplantáció. Az első PRK műtétet 1988-ban Marguerite McDonald a New Orleans-i Egyetemen végezte (28 éve), az első Lasik eljárást 1991-ben szintén az USA-ban végezték (25 éve).

Én nem beszélek senkit rá vagy le, hogy milyen beavatkozást végeztessen el magán. Ez mindenkinek kizárólag a saját szuverén joga, a saját döntése kell, hogy legyen. De egy valamit tisztázzunk. Az egészségügy igen, üzlet. Euró és dollármilliárdokba kerülnek a gyógyszerkutatások, technikai eszközök fejlesztése és tesztelése. Ezt a befektetett pénzt valakiknek meg kell fizetni. Az orvosok sem ingyen gyógyítanak. Az állami egészségügyet mi, állampolgárok finanszírozzuk a TB rendszeren keresztül, a TB pedig szigorú kvótarendszerben szabályozza, hogy mire és mennyit térít vissza. Régen pl. finanszírozta a szemüveglencséket, vagy a fogászati beavatkozásokat is, ma már sokkal több mindenért fizetnünk kell, ha jobbat, minőségibbet vagy csak egyszerűen gyorsabban szeretnénk. Az, hogy ez miért és hogyan alakult  így, már politikai kérdés, amibe nem szeretnék belemenni. Namármost, ha valami üzlet, akkor nem árt, ha nyereséges. Ehhez pedig két dolog szükséges: kínálat és kereslet. A megfelelő, fizetőképes kereslet megtalálásához pedig tetszik, nem tetszik reklám és marketing szükséges. Pont. A piac pedig szelektál. Hála többek között az ilyen fórumoknak, hogy mindenki elmondhatja pro és kontra a véleményét és a tapasztalatát, az olvasó pedig legjobb belátása szerint dönt.

Előzmény: ngfr-never go full retard (43110)