Cirkusz01 Creative Commons License 2016.09.29 0 0 3201

 Szia Végül is a téli takarást sem kell túlzásba vinni. A fóliát,én évek óta száműztem a kaptárak környékéről télen. Tekercses hullámpapírt használok,amit egy ollóval,agy jó erős éles késsel gyorsan méretre lehet szabni.  Két oldalról,és felülről takarom 3 rétegben, Kora tavasszal még kapnak két réteget. Ez január vége körül szoktam meg ejteni. Ekkor kerül vissza a fólia,a hőtükörrel együtt a keretekre. Beteleléskor a hullámpapírt a keretek tetejére rakom.A sima fele van a kereteken.Minden réteg ellenkezőleg teszem. Így a légrés,elég nagy.

Amiért szeretem nem kell őrizgetni vigyázni rá,és  a fertőtlenítéssel sem kell bajlódni. Repce körül amikor ki kerül a fás kamrába landol.

A lucskosodást a penészesedés az elég nagy kijáró,s a meg felelően szűkített méhcsalád esetében nem fordul elő. Minden régi öreg szakíró foglalkozik a témával. Most nem akarok neveket sorolni. Gondolom van szakkönyved.

Ami még segíthet a lucskosodás ellen az a család rászűkítse. Én ívom így. Ez januárban vagy február elején történik,amikor a fóliát berakom.A felesleges kereteket ,amin akkor nincs méz el veszem Akkor amikor több napos kirepülés várató. Az első napok valamelyikén teszem. Ekkor már fontos a tér amit fűteniük kell.Ekkor már néhol van fias is,szóval a hőre is vigyázni kell a keret elvételekor. Itt ne nagy bontásra gondolj. oldalról felhajtom a takarást,aztán az üres keret ki. Egy egészséges méhcsaládnál max 1 keret Tavaly január végén 5 keretet vittem  az 52 telelő családtól.

Remélem tudtam valamit segíteni.

 Üdv

Előzmény: Cicabarát10 (3197)