-prokee- Creative Commons License 2016.09.23 0 0 34956

A két olaj tudásában, minősítéseiben nagyjából azonos, a különbség főleg az előállítás módjában és az alapolajban van. Az Elite szintetikus, az Extreme hidroszintetikus, vagy hidrokrakkolt olaj, aminek a kiindulási pontja ásványi eredetű alapolaj. Hogy ezt lehet-e így szintetikusnak hívni bármilyen formában, az jelenleg sem eldöntött igazán, voltak ebből perek még a BP és a Castrol között is.

 

Mindenesetre lényegi tulajdonságaik között annyi eltérés van, hogy az Elite teljes bázisszáma (TBN) valamivel magasabb (9,65 vs 10,56), viszont a hideg viszkozitása alacsonyabb (5250 vs 6300).

 

Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az Elite azonos körülmények között hosszabb életű lehet és hidegen valamivel "folyósabb", mint az Extreme.

 

"Ezeket ajánlanád, vagy nem érdemes kísérletezni?"

 

Erre nyilván nem én vagyok a hiteles válaszadó, hiszen forgalmazója és importőre vagyunk a márkának, de leírtam már többször is, hogy saját, privát autóink is ezzel járnak (PSA HDI, Audi A8 4.2 dízel is), és a szállítóautóink is, amik városi forgalomban futnak folyamatosan sok kilométert. Mondjuk nem is vállalnánk fel olyan márka importját, amiben nem hiszünk.

Előzmény: tabaga1 (34955)