Törölt nick Creative Commons License 2016.09.20 0 0 122717

Mondjuk nem tudom mi lehet a nagy átmérő, de gondolom nem 20 centis farönk, ha fúrógépes az esztergád :) És nem tudom mennyire kell azonnal.

 

A házi tokmányamhoz kell menetmetsző, 25 (30?, 35?) forstner és B verzióhoz egy köszörű is. Anyag: 18-as rétegelt, esetleg bútorlap és egy egyenes tengely. És így nagy hirtelen:

 

A verzió: ha van egy egyenes darab tengelyed (akár polcvas), nem kell hosszú, mondjuk max 7-8cm. Amire egy M8, M10-es menetet rá tudsz vágni. Rávágsz mondjuk 35mm menetet. 18-as rétegeltből vágsz egy kb kör alakot, mondjuk D=~50mm (mekkora átmérő a nagy?). Tengelyátmérővel megfúrod középen, a kifelé néző oldalon megsüllyeszted 25-ös forstnerrel, hogy beleférjen egy M8-M10-es csavar és egy fakötésű alátét. Feltekersz a menetre egy M8-M10 csavart, majd fakötésű alátét, majd a 18-as rétegelt lemez, majd az ellenoldali alátét és anya (ezek ugye be vannak süllyesztve) Ezt így centrikusra esztergálod, radiálisan és ha libeg, akkor sikban is. Ez már jó alap lehet. Az is lehet hogy mindenféle hegyes csúcs nélkül is megfog nagyobb darabot (nem tudom hogy a szánom milyen a szorítód)

 

B verzió: ugyanaz mint A, csak hosszabb menetet vágsz. Annyival hosszabbat hogy felerősítés után kikandikáljon a tengelyből max 1 cm. Ezt az egy cm-t hegyesre és centrikusra köszörülöd úgy, hogy köszörűhöz tartod a fúróba fogott tengelyt, kb 45 fokban, csak a szöget próbáld nem változtatni. És forgó fúró mellett pillanatok alatt lesz egy hegyes és centrikus csúcsod is, ami kilóg a házi tokmányodból. Én így csináltam 8 db M6-os csvarból furatátjelölő eszközt a motor felfogatásához:

 

 

 

Ez meg a sík falap elég lehet.

 

C verzió: ha nem elég, beütsz pár szeget, egyenletesen elosztva, olyan távolságra a tengelytől amilyen nagy átmérőjű darabot akarsz befogni. Illetve nyilván közelebb. Ez meg a központos hegyes csúcs már elég kell hogy legyen, legalábbis "játék esztergához" :-)

 

Ez így nem annyira talált megoldás, mint csinált de ha vannak ilyen cuccaid (menetmetsző, köszörű) és találsz egy tengelynek való darabot sztem fél óra és megvan. Méreteket fejből/hasból írtam, lehet érdemes lerajzolni/átgondolni még egy kicsit.

Előzmény: halaloszto (122714)