Csempa Creative Commons License 2016.09.17 0 0 172945

Mennyivel jobban érzem ebben a topicban magam :)

 

"Nem nagyon tudom hogy én ma hány métert futhattam. Abszolút nem vagyok képbe a távolságokkal.Csak az időt mértem. Te azt a 600 métert hány perc alatt futhattad le?

Amúgy odaáig már eljutottam, hogy egy jó ideje a 8. emeletre ahol lakunk nem lifttel, hanem normál tempóban gyalog megyek fel. Persze a végére elfáradok. De gondolom ez is jó egy ennyire edzetlen testnek."

 

Én meg az időt nem mértem, és a távolságot is csak utólag. 

A futás lassan átformálja az embert, s minden értelemben pozitív módon. Hatékonyabb lesz a szíved, jobb a keringésed, gazdaságosabb az energia felhasználásod, jobb kedved és az alakod ;)

 

A lényeg a fokozatosság, mert a futás egy megterhelés, avagy divatos szóval stressz a szervezet számára, amely az ember épülésére szolgál, de eltúlozva, rosszul használva kárára is vállhat.

Egy jó kis mantra ehhez: nem akkor erősödsz, amikor futsz, mert olyankor leépülsz, hanem akkor erősödsz, amikor egy jó futás után pihensz és hagyod a testedet regenerálódni, hozzáerősödni a terheléshez. 

 

Idő kell, amíg az izomzat, a szív és az izmokat behálózó érrendszer átalakul, de minden egyes futás után azon kezd dolgozni a szervezet, hogy jobb, erősebb, hatékonyabb izmokat fejlesszen, jobb keringésed legyen, minden egyes szívdobbanásod hatékonyabb legyen.

Idő kell ahhoz is, hogy a csontok és az ízületek ellenállóbbak legyenek. Az ízületekre különösen érdemes odafigyelni, mert amíg az izmok időben jelzik általában a problémákat, csak jól oda kell figyelni a jelzéseikre, addig az ízületek sokáig hallgatásba burkolóznak. Időt kell hagyni nekik, hogy felkészüljenek, megerősödjenek, ellenállóakká alakuljanak.

Előzmény: Kismacs34 (172944)