Törölt nick Creative Commons License 2016.09.17 0 0 122618

Szia

 

Gerendák csapolását én kézifűrésszel csinálnám, mint a darabolást is lehet azzal.

Én előbb vágok keresztben léceket kézivel, mint szórakozzam a kézi körfűrésszel, amivel nem tudok annyira pontosan vágni és körülményesebb is a használata. Lehet csak kell hozzá csinálni rövid "asztalt, vezetőt", de lehet csak én vagyok béna hozzá, inkább kézi, nem sokkal lassabb, tény hogy fárasztóbb. Erre találták ki a gérvágót, de az nincs nekem, kisebb daraboknál pedig ott az asztali.

 

Szélek lecsapását akár lehet asztali körfűrésszel is, ha bedöntöd 45 fokra, kézi gyaluval (figyelni kell itt viszont nagyon), kézi körfűrésszel.

Asztali fűrész sokkal sokoldalúbb, mint bármi más. Nem akartam, de most hogy van nem tudnék nélküle dolgozni :) Nagyon erőltették nekem is, nem akartam, de belátom, hogy igazuk volt.

Marót sokkal nehezebb használni, mint ahogy tűnik, nekem legalábbis sokszor megbillen és már nem lesz olyan szép. Igaz, sokat nem használom. Úgy persze jó, ha 2 gerendát egymás mellé teszel, felfekszik mind a kettőre és úgy tolod hol egyik oldalt, hol másik oldalt (garantált egyenes gerenda kell, ami nem biztos, hogy van :D). Lehet csapolni is maróval, de ahhoz megint érdemes vmi segédletet csinálni :)

 

Japóknál láttam olyan megoldást, hogy lécekhez csináltak egy vezetőt, ami mentén vágott, garantált 90 fokba sikerült, gyönyörű csapot csinált. Egyszerűen ráhúzta a lécre, megszorította és mentén vágott.

 

Minden géphez gyakorlat kell, még akkor is ha full könnyűnek tűnik a használata.

 

 

Előzmény: gergem (122609)