[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.09.15 0 0 1802

A legutóbb említett londoni két fellépése előtt közvetlenül ugyanott tölt el nyolc napot (szeptember 18. és 25. között) Baráti Kristóf a háromhetes Nemzetközi Zenész Szeminárium (IMS) résztvevőjeként.

 

Az alábbi honlap bevezetőjéből idézem a nálunk is jól ismert kiváló csellista, Steven Isserlis, a szeminárium művészeti vezetőjének szavait:

 

"Legmeggyőzőbb zenei élményeim némelyike az IMS-hez kapcsolódik. A szemináriumnak már a  kezdete óta fő célja a pazar környezet, a szoros személyes barátságokat elősegítő közvetlen együttélés és a tiszta zenei idealizmus érzetének összekapcsolása, aminek eredménye egy sor varázslatos és egyedi élmény. Az IMS életem fontos része, és hiszem, hogy a szemináriumon részt vevő legtöbb embernek is."

.

Isserlis-szel itthon legközelebb a Várjon Dénes és Simon Izabella és a Zeneakadémia által szervezett kamarazenei fesztiválon találkozhatunk (november 17. és 20. között). A Fordulópontok című sorozat 5 koncertjének műsora innen, benne visszatérő remek muzsikusok és énekesek, pl. Isserlis  többször is (18-án, 19-én és a 20-i zárókoncerten).

.

Írhattam volna mindezt a Kamarazene témába is, de ez csak előzetes Baráti Kristóf e hó végi programjaihoz.

Az idei IMS nyílt kamaraszekcióját Schiff András szavai indítják:

"Igen sokat jelent a muzsikusoknak az IMS Prussia Cove-on való részvétel. Eddigi tapasztalataimból kijelenthetem, hogy ez a világ vezető zenei fesztiváljainak egyik különlegessége. Itt - távol a nyugtalan zenei üzleti élettől - csak a zenére összpontosíthatunk."

Az idei mesteriskola tanárai és diákjai között több magyar is van, miként a 9+7 hgv. valamelyikén is lesznek magyarok (az első héten Fejérvári Zoltán, a másodikon Rohmann Ditta és a zongorista Palojtay János, az utolsón, már az ún. Őszi túrné részeként pedig Várdai István). A második hét Őszi koncertek Cornwall-ban c. 3 koncertjének műsora még nem ismert. Baráti valószínűleg akkor fog játszani (09.23-25.).