[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.09.14 0 0 11

 

A 168 óra múlt heti  Kultúra rovatában

 

MEGJELENT VÁRJON DÉNES KÜLÖNLEGES LEMEZE címmel írt beszámolót S. ZS. (Sándor Zsuzsanna)

A zene Mont Blanc csúcsa alcímmel

 óra

 

A nemrég Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett Várjon Dénes jelenleg a világ egyik legismertebb hazai zongoraművésze. A bachtrack.com komolyzenei portál 2014. évi nemzetközi toplistáján Várjon az ötödik legtöbbet foglalkoztatott zongorista volt.

 

(A portálon korábban az alábbi cikkek foglalkoztak Várjon Dénessel)

Az idei év újabb sikersorozatot hozott. Két különleges lemezfelvételt is készített, mivel Schiff András után Várjon Dénes a második magyar zongorista, aki Beethoven mind az öt zongoraversenyét lemezre játszotta. Menedzsere, Körner Tamás, a 168 órának elmondta: a legnagyobb zongoristák közül is csak kevesen képesek ekkora teljesítményre.

- Beethoven öt zongoraversenye a zenei élet Mont Blanc-csúcsa. Hihetetlen szellemi koncentráció és erőnlét kell ehhez a művészi magaslathoz. Dénes két évvel ezelőtt a Zeneakadémián már előadta mind az öt darabot. A kétnapos maratoni koncertnek hatalmas sikere lett. Ezután döntöttük el, hogy a lemezt is megcsináljuk. A Hungaroton albumát már a BBC Music Magazine is méltatta - említette Körner Tamás.

     Emellett szenzációsan sikerült Schumann zongoraversenyének CD-je is. Heinz Holliger, a híres svájci karmester, Várjon Dénest kérte fel a felvételhez, amelyen a magyar szólistát a Kölni Rádiózenekar kísérte.

     Várjon Dénes 1968-ban született Budapesten, 1991-ben végzett zongora szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tanárai - többek közt - Kurtág György és Rados Ferenc voltak. Diploma után rengeteget koncertezett kamarazenekarokkal, és elsősorban kamarazenészként ismerte meg a világ.

- Tudtam, hogy nincs még egy olyan zongoristánk, aki azt a minőséget tudná hozni, mont ő. Várjont a Salzburgi Ünnepi Játékoktól kezdve minden olyan fesztiválra elhívják, ahová szinte senki más nem jut el. Menedzselését azért vállaltam, mert izgatott, hogyan lehetne a nemzetközi zenei életet ráébreszteni arra, hogy Dénes nem csak kamarazenészként kiváló, hanem szólistaként is. A mostani két lemezfelvétele is igazolja: elértünk célunkat - jegyezte meg Körrner Tamás, aki korábban húsz évig a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója volt.

     Úgy véli, Várjon sikere nem csak virtuóz játékából adódik. Ő modorosságok nélkül, egyéni zenei nyelvet teremtve szólaltatja meg a zeneirodalom legnehezebb műveit is. Várjon Dénes egyedi hangzásvilágában újra feléfedezhetjük a muzsika klasszikusait.