Az alábbi kísérletet kb. két hete kezdtem el, de csak most jutottam oda, hogy felrakjam a képeket is.
Arról van szó, hogy vízpart mellé semmit sem ültethetek a kószapockok (= vízipockok) miatt kb. két méter távolságig. A kártétel gyakrolatilag mindig ugyanaz: hirtelen elszárad a növény, amit ha kihúz az ember ott a rágás nyoma ill. többnyire a szár alsóbb része gyökerestül hiányzik. A pocok nem célirányosan támad, úgy vettem észre egyszerűen csak útban van a járat készítésekor a növény. Ezt arra alapozom, hogy a károsodott növény mellett mindig megmaradnak még többen. (Fagyos télen persze már láttam ugyanitt korábban bodzatöveket 20cm magasságig a kérgétől teljesen megfosztva, de az az ínséges tél.)
Szóval ezek után döntöttem úgy, mégiscsak megpróbálom hasznosítani ezt a jó kis napos és kiváló vízellátású helyet. Nagyobbacska (35cm) felső átmérőjű cserepek alját a fotókon látható módon 5mm vastag fúrószárral a lehető legtöbb helyen átfúrtam. Ezeket süllyesztve úgy raktam le a vízpart mellett, hogy felső részük éppen szintben legyen a talajjal. Mellettük egyenletesen simára gyalultam a földet. A cserépbe komposztot raktam és kiásott földlabdás fügéket ültettem. A leveleket az utolsók kivételével eltávolítottam. Korábban megfigyeltem, hogy ha a cserép legalább egyszintben van a környező talajjal és a földdel érintkező részét mulcs borítja, akkor a beleültetett füge vagy eperfa gyökere mindig valahol átlépi a cserép szélét és azon kívül vadul nőni kezd. Az ilyen cserepes megoldásokra azért volt ideiglenesen szükségem, hogy ellegyenek valahol a növényeim, amíg a végleges helyükről döntök vagy azt előkészítem.
A terv az tehát, hogy ha a pocok mégiscsak útbaejtené a kihelyezett növényt, akkor ezt csak a cserépen kívül tehesse meg, a növény pedig túlélje az akciót. Vakondnál már tapasztaltam, hogy soha nem ment bele a cserépbe, (talán klausztrofóbia miatt :)) a kószapocok pedig a vakondnál jóval nagyobb, úgy sejtem, hogy emiatt még kevésbé fog ezzel próbálkozni. A felső részt pedig – ugyancsak a pocoktól és elsősorban télen - zöld műanyag háló védi.
Szóval ez a terv, meglátjuk mi lesz belőle. Eddig (két hétre a kihelyezéstől) még semmi gond, tavaly ennyi idő után az ugyanitt kirakott fügének már a teljes gyökeres része hiányzott, pontosabban miszlikbe rágva ott volt még néhány darabka a járatban szétszórva.
Fennáll persze a kockázat, mi van akkor, ha csak egy gyökér megy majd ki és a növény nagyra nő, idővel pedig az egyedüli külső gyökér a pocok áldozatául esik. A cserépben levő kevés gyökérzet nem tudja majd eltartani a nagyra nőtt növényt és ezen kívül stabilitási gondjai is támadhatnak.
Nem kizárt, de rizikó nélkül semmi sincs.
Szóval ha akad olyan közületek, akinek hasonló problémával kell szembesülni, talán érdemes így próbálkozni.

PS:
Mielőtt az akció elkezdődött, a zöld vödröt megfordítottam. Ebben tartok ui. egy lombgyűjtő táskát összegyűrve. Miután azt kivettem belőle. kiderült hogy egy cickány pár nászágynak használta a táskát én meg voltam olyan kedves megzavartam az intim perceket. Elnézést kértem és némi fotózás után elbúcsúztam tőlük: