Ulrich, Sch:
Az AE plüsi amivel én találkoztam (akkor még kardrendje plüsi volt) szerintem "veszélyesebb" mint a fémkard,
kb annyira okos dolog, mint "full cuccban" szálfegyverrel gyakorolni. Hamis biztonságérzet :)
A go-now egykezes plüsi nem veszélyesebb, mint a puszta kezes ütés-rúgás.
Szerintem egy normál fej/nyakvédőben (lehet egy kali/dog brothers fejvéd megfelelőbb a célra),
egy jobb ötujjas kesztyűvel és szuszpenzorral egyáltalán nem para vadidegen ellen, versenyhelyzetben sem.
Mi konkrétan 0 cuccban vívunk vele, keményen, de ésszel (fejre-nyakra).
Személy szerint már egy monoklit is kudarcként élnék meg, nemhogy valami vérző témát (vagy berepedt dobhártyát)
Az, hogy "fáj", arra nem tudok mit mondani, el lehet menni balettozni is, az is fájni fog :)
Mi valahova középre lőttük be a célközönséget, vannak pici lányok, meg közepesen állat full contactos emberek is,
nem szokott probléma lenni abból, ha valaki kicsit "penészesebb" combbal távozik. Meg kis csapat,
nagyjából tudom, kinél mennyi "bántás" fér bele.
Lehet amatőr semi-contact taekwondot is tolni, meg az amatőr MMA-t is.
A HEMÁba szerintem mindkettő belefér, ha mindkettőt csinálod, az meg mégjobb.
Más képességeket tesztel, de mindkét skillset nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük a korabeli vívás lényegét.
A mensurhoz képest ígyis-úgyis kislánykodás amit csinálunk :) (az leginkább azt a képességet teszteli, hogy kinek mekkora)
Feltételezve, hogy senki nem direkt gyökér, probléma tud lenni a lendület, illetve annak visszafogása, ha épp arcba,
vagy a bal kéz ujjaira adja ki a gép. Ez (és még sok más, pl birkó) meg nem fog menni speckó rávezető gyakorlatok hiányában,
amire nem minden csapatnak van ideje-kedve.
A vívás nem feltétlen intellektuális játék, és nem feltétlen butább, aki erőből vív.
Aki sérülést okoz, az nyilván gyökér, de az hogy "fáj", nekem marha gyenge kifogás.
Ha egy tempón belül kapsz egy utánvágást, akkor te is hibás vagy. Kinsley elég sok olyan esetről ír
ahol a szemétláda ellenfél nem szándékozott elhalálozni, és aljasul utánvágott.
(többek között ezért is fontos, hogy keresztülvágjuk az ellent, és azonnal megöljük/hatástalanítsuk, ne csak sebesítsünk)
Ha izomból utánvágsz, a másik kétszer is meggondolja, mikor megy bele kétes szitukba.
Mi alkalmazunk egyfajta "lights out" szabályt, ahol fejre/fegyverforgató kézre mért, közepes erejű (vagy bárhova máshova mért nagy erejű)
csapás "kioltja" az utánütést, ergo akkor sokkot okozott volna a szervezetben, hogy utána már nem kalimpáltál volna.
Ergo ha csak odamaszatolsz, olyan utánütést kapsz, hogy a fal adja a másikat, ha viszont tisztességgel levágod a másikat, nincs helye
utánütésnek (és bünti jár érte).
Nyilván ez az "állatkodás" a plüsis vívásunkra vonatkozik, itt ki lehet élni a perverz hajlamokat, hogy ne fa, vagy pláne fém kardnál jöjjön ki,
tekintve, hogy nem tudok olyan védőfelszerelésről, ami elég 1500g-s cutlass ellen.
Szerintem a legfontosabb HEMA-ban, hogy ne a szabályrendszer szerint alakítsuk a stílusunkat. Szerintem egy versenynél nem az számít, hogy nyerjünk,
hanem hogy teszteljük a HEMA tudásunkat. Ha pl messer helyett modern szablyavívást csinálunk, csak mert az "tápabb", elbuktunk.