jock88 Creative Commons License 2016.09.03 0 0 99879

Hány volton működtetünk egy H0 pályát?

Változó. Analóg rendszerben 0-12 V egyenáramról, digitálisnál 0-18 V közötti váltóáramról.

 

Hány voltos trafó szükséges a váltók üzemeltetéséhez?

Egy trafóról hány váltó működik megfelelően?

Ez az adott váltómű típusától függ, a leírásban meg szokták adni, hogy milyen teljesítményű és milyen jelformájú (egyen/váltó) trafó kell a működtetéshez.

 

Egy trafóról hány méter pálya illetve azon hány mozdony futhat optimálisan?

A pályahossz otthoni körülmények között nem reveláns, oda elég egyetlen trafó is. A "hány mozdony" kérdés már nem csak a trafótól, hanem a mozdony fajtájától is függ. Minél erősebb motor, több fényszóró, egyéb elektromos fogyasztó csetresz van egy mozdonyon, annál nagyobb az áramfelvétele. Egy analóg kezdőkészlet trafója simán elvisz pl. három kezdőkészleti mozdonyt, amikben nincs semmi, csak egy kis "piko" motor. Komolyabb mozdonyoknál három mozdonyhoz már nem árt, ha van úgy 3-3.5 A.

 

Ha  váltók és a pálya többi része külön áramkörről működik azok hogy nem okoznak egymásnak problémát?

Külön áramkörről, mármint több vezérlővel és több trafóról? Ott úgy nem okoznak problémát, hogy a két külön táplált szakaszt el kell választani egymástól műanyag sínpapucsokkal. A váltóknál meg csak az opcionális automata állítóműnek kell külön táp, de annak semmi köze a pálya táplálásához.

 

Hogy lehet megoldani azt hogy egy terepasztalon különböző sebességgel haladó és álló szerelvények fussanak illetve álljanak?

Úgy, hogy azok már nem a "klasszikus" analóg mozdonyok/asztalok, hanem digitális, DCC rendszerűek. Hosszú lenne elmagyarázni, keress rá gúgliban a DCC szóra. ;)

 

 

 

 

Előzmény: Laja79 (99878)