Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2016.09.03 0 0 121781

Ez az ékes emelés nagyon tetszett. Kb 3 vagyí 4 éve megcsináltam amikor próbálgattam egy minimalista maróasztalt készíteni. Szépen el is készült az egész emelő szerkezet, de az istenért nem tudtam vele tized mm pontosan beállítani a maró magasságot. Az emelő nem szorult, szépen egyenletesen mozgott fel és le amikor nem kellett a marógépet is emelnie, illetve összenyomnia a rugóját. Amikor rajta volt a terhelés akkor ugrálva lehetett csak állítani. 0,7-1 mm volt az ugrások mértéke. A csúszópályákra teflonszalagot raktam, azzal le tudtam csökkenteni ezt kb. 0.5 mm-re. Napokon keresztül kísérleteztem vele, de nem javult. A probléma az, hogy az ék miatt oldal irányba elnyomódott terhelés hatására a lift rész, és hiába volt ott is teflon szalag, akkor már szorult. Túl erős volt neki a marógép rugóját is összenyomni meg a gép súlyát is emelni. 

 

Utána kétféle verzióban készítettem el Mathias Wandel féle fogaskerekes emelőt, azt sokáig használtam, de mivel nem CNC-vel készítettem el a fogaskerekeket így az sem volt tökéletes, de már használható volt. Ennél a verziónál a súrlódás csökkentése érdekében a lift szerkezet golyós fiók síneken futott. Sajnos ez sem volt jó megoldás, mert a menetes szár nem a marógép tengelyvonalában feszítette a liftet így mindig ferdén emelt. A lift szerkezet doboza 2 cm-es deszkából készült, a terhelésre a ez is eldeformálódott, túl vékony volt a 2 cm anyag vastagság.

 

A másik verzió ugyanezen az elven működött, de itt a lift szerkezet már 4 cm vastagra, 2 réteg deszkából lett. elkészítve, hogy ne tudjon a fa meghajolni. A lift kaloda itt már nem deformálódott a terhelésre, de ugyanúgy ferdén emelt a lift mint az előzőnél. Nem volt nagy a ferdeség, de arra pont elég volt, hogy a nagy plattolómaró tányérja már láthatóan csálén álljon. Így meg nem tudtam vele szép felületet marni. 

 

 

Amikor a nagy maróasztalt elkészítettem, akkor egy személygépkocsi trapéz emelőt vásároltam és ezzel emelem mai napig a marógépet, ezzel akadás mentesen és gyorsan lehet pontosan beállítani a maró magasságot. Ez a legegyszerűbb lift szerkezetez nem tud elcsálésodni, nem szorul meg, nem akadozik. 

 

 

 

Előzmény: csjoco74 (121775)