Carina_S Creative Commons License 2016.09.02 0 0 11088

Bocsi, akkor nem fogalmaztam elég pontosan a (11074)-ben. Nem magukat a szinkronszínészeket hasonlítgattam össze, hanem az általuk elmondott mondatszerkesztést, ami ugyebár már inkább a szinkronrendezőn múlik. (Hogy ehhez képest a szinkronszínész mennyit improvizálhat, alakítgathat -- apróbb léptékben -- a mondat egyes, variálható részein, azt nem tudom ugyan, de gondolom, hogy itt a szinkronrendező húzza meg neki a határt.

 

Vagyis én egyszerűen magukat azokat a mondatszerkesztéseket tartottam (és tartom most is!) poénosabbaknak, amiket az általam pártolt filmváltozatban adnak elő, és nem pedig magukat a szinkronszínészeket óhajtottam egymással összemérni, akik ugyanazon személyek magyar hangjait adják az egyik, ill. a másik filmváltozatban.

 

Egy film azért van, aminek az esetében az egyik filmváltozat teljessége hiányában csak egy nagyon rövidke részlet erejéig lehet összevetni mind a két filmváltozatot, ez pedig az Atyai pofonosztó. ----> Itt ez esetben a YouTube-on a Kránitz Lajos-féle szinkron van meg az elejétől a végéig, és a Papp János-féle szinkron az, amelyikből csak egy részlet, nevezetesen a nyitójelenet nézhető csak meg (bár ez a jelenet egészben megvan legalább!). Ez esetben már ebből a pici részből is látható két dolog: 1. a Papp-féle szinkronban a kislány hangja is meg a többi szereplőé is el van fél másodperccel csúszva a szájmozgáshoz képest, míg a Kránitz-félénél ez rendben van; 2. a Kránitz-féle változatban jobban érezni a volt rendőrből lett pap felelősségre vonó erejét, ellentmondást nem tűrő felelősségre vonását akkor, ha a kislányt sakkban tartani próbáló gazfickó helyébe képzeled magadat, és itt sem a szinkronszínész orgánumán, hangszínén múlnak a dolgok, hanem a keményebbre sikeredett mondatszerkesztésen. Egy picit -- talán -- még a papnak a kislány felé irányuló megnyugtató hangvétele is mintha valamivel jobban kiérződne Kránitz Lajos szinkronhangjából. Vagy maga Kránitz, vagy a szinkronrendezője gyakorlottabb, mint a Papp-féle filmváltozatban lévő szinkronszínész és/vagy szinkronrendező, tehát megint csak a mondatszerkesztésen múlott itt is sok minden <--(szinkronrendező), de mintha itt mag a szinkronszínész Kránitz is rá tudott volna még tenni a hangulatra annak életszerűbbé tételét illetően.

 

Hát ez persze amolyan saját "filmkritika", és főleg a Papp-szinkron teljességének híján korántsem lehet teljes (mert a többi jelenetet és a többi szereplőt és színészt is látni és hallani kellene a teljes összeméréshez!

 

Tényleg, valaki nem tudná feltenni a YouTube-ra a Papp-szinkron teljes filmhosszát az Atyai Pofonosztó esetében??? Nagyon kíváncsi lennék rá!!!

Előzmény: A BS-TH Fanok Fanja (11075)