Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.09.02 -1 0 3965

Tibor,
Hálás köszönet a videóért!

 

Teljesen orcish vagy ogrish a tesztelő úriember - Jörg Sprave - nevetése...

Korrekt módon ismerteti katanát (Böker Magnum Akito):
1045-s szénacél;

teljes hossz:        102 cm;

súlya:                 1120 g;

a penge vastagsága (gondolom a markolatnál): 7,6 mm;
élezve, és még az is szerepel: "clay hardened with hamon line" [1]
ára: ~50 eFt (a súly és a pengevastagság alapján igen masszív darab... volt)

Azért egy ilyen kardra - némileg - túlzás azt mondani: "...de ugye egy teszkos utanzattal nem fogunk katanat tesztelni?" ;-)

Aztán precízen megnevezi a teszanyagot - tatami omote; korrekt módon történik annak beáztatása (megmutatja a száraz és a nedves anyag közti különbséget). 3:04 - strong parasztfogás, pont fordítva, mint egy japán kardforgató vagy európai hosszúkardos fogná, erős baseball lendítés és pont a legnehezebb vízszintes vágást csinálja meg.

Szóval, kimondottan élveztem. A többi videóját is ;-))
Különösen a következőt - Katana: The Naked Truth, amiben egy európai kardforgatóval beszélget (Art of Mars póló, rajta a passaui farkas csiszárjegy)

 

Érdekesebb dolgok:
1. Kell-e húzni a kardot?
"If I simply cut normally, I practically have an automatic slicing move."

2. Tatami vágása egy nagyobb konyhakéssel. Több sikeres vágás.

3. Vágás a korábban elkészített orkkarddal (a HEMA úriember mutatta meg a vágás helyes kivitelezését): lépés előre (Jörg most már jól fogja a markolatot), becsapodási pont kimérése, szög beállítása, hátralépés, vágás előrelépéssel. És bingó, viszonylag tiszta vágás egy házilag barkácsolt orkkarddal! Ennyit ér a gyakorlás.
_____________
1. Érthető a szöveg, csak arra lennék kíváncsi, hogy vajon tényleg így történt a mintázat kialakítása, a penge hőkezelése, vagy valami egyszerűbb (, olcsobb (?)) módszerrel?