kb. Creative Commons License 2016.09.02 0 0 2871

1. Ahogy már írták, 2-3 napra a turistáknak szánt verzió is elég, amúgy a rendes kártyánál is 50 a depozit, az egyenlegben le lehet menni minuszba (a depozit rovására) és a végén vissza tudod váltani. Nagy kényelmes, nem csak közlekedésre, gyakorlatilag minden 7 Elevenben, boltban tudod használni, nem kell az apró számolgatásával vesződni.

2. Én rendszeresen járok ezzel a komppal, utoljára hétfőn jöttem vele vissza HK-ból Kantonba. A HK-i oldalon kiléptetnek mielőtt felszállsz a kompra (25 perccel az indulás előtt elég odaérni, gyors), majd Lianhuashanban beléptetnek Kinába (ez is gyors, általában nem szokott 5-6 kólföldinél több lenni és külön sor van). A Lianhuashani kikötőtől 1,6 km a Lótusz-hegy bejárata, tulajdonképpen le lehet sétálni (egyenesen mész 500 métert majd jobbra fordulsz a Ximen nanlu/West gate south rd-ra itt http://j.map.baidu.com/_WtlF , sajnos busz nincs (ami van, ahhoz 940 m-ert így is kell gyalogolni, szóval nem érdemes vele vesződni), taxi abban a kikötőben sajnos szinte kizárólag csak fekete taxi van. Erre a távra a rendes viteldíj 10 RMB lenne, de nem túl valószínű, hogy ennyire le fogod tudni alkudni.  A Déli vasútállomás innen 30 km/45 perc kocsival, a belváros egy picit több. A saját ingyenes minibuszuk amúgy elég jó, a 4-es és a 3-as metróhoz is el tudtok vele menni: http://lhsgp.com/en/bus vagy inkább a kínai oldalt ajánlom, mert ott mindkét nyelven fel vannak sorolva a megállók http://lhsgp.com/%E4%BA%A4%E9%80%9A%E6%8C%87%E5%8D%97-%E5%B7%B4%E5%A3%AB Viszont ha nem a Lótusz-hegy mellett döntötök, akkor nektek nem a legjobb választás ez a komp, túl messze van a belvárostól, oda inkább vonatozzatok.

9. Szerintem vállalható, de nyilván fárasztó lesz, ha nem vagy eddzésben, a tériszonnyal is élmény lesz. 

10. Minden nagyobb városnak van saját kártyarendszere, 1-2 perc alatt kiváltható a metróállomásokon.

11. Ha nincs kártyád, akkor a metró minden kínai városban a már leírt automatás megoldással működik, van angol felület, azt kell kiválasztani, hogy hova mész és hány db jegyet szeretnél. Az mindenhol más, hogy milyen pénzt szeret, de sok helyen van kézi jegyeladás, pénzváltás is. Buszokon nincs jegyrendszer, első ajtós felszállás van, a sofőr melletti ládába kell bedobni az ott kiírt összeget (ált. 2 rmb), buszon viszont jellemzően nincs latinbetűs állomásnév kiírás, így vagy tudni kell meddig mész vagy kérdezni kell. 

12. Elég jó a wifi lefedettség, sajnos van ahol kell kínai mobilszám a regisztrációhoz. A net persze a szűrt kínai net, kell valami jó VPN vagy meg kell tanulni Google, FB és sok egyéb hasznos oldal nélkül élni. 

13. Szerencsére a kínai aljzatba 99%-ban be lehet gyömöszölni a magyar villásdugót. 

Előzmény: Rumilant (2867)