halaloszto Creative Commons License 2016.09.01 0 0 121676

Pár általános gondolat.

 

 - egy profi műhelyt is úgy szerelnek fel, hogy előtte tudják mi a profil, mivel fognak foglalkozni. ha lambériagyártással, akkor lesz négyfejes gyalugép de nem lesz furnérprés. és így tovább. mindenrejó műhely nincs, max az hogy kifelejtettél valamit a mindenből. a hobbista viszont nem tudhatja hogy mit fog akarni csinálni. mert pl idővel változik. jó érzés szépen rajzolni egy alaprajzot, feltölteni gépekkel, és ha van pénz, akkor meg is venni őket. aztán egy részük nem lesz használva, meg kiderül hogy mi hiányzik. ha van az ember mögött barkácsolási múlt, akkor tudja mit akar, ahhoz mi kell. ha nincs, akkor először válasszon egy projektet, ami a tudása szintjéhez passzol (ne barokk írószekrény legyen lehetőleg egy kezdőnél), és ahhoz szerezze meg az eszközöket. utánna lehet nehezebb feladatot választani, ahhoz megint eszközöket szerezni. 

 

 - a szórakoztató youtube videókon az látszik, hogy a gépekkel mindent könnyen meg lehet csinálni. mert ez látványos és szórakoztató. a néző azt hiszi ha lenne olyan gépe, ő is meg tudná csinálni. na ez baromira nem igaz. aki a videót csinálja, az baromi gyakorlott, és még így is kivágta a bénázást. fel sem tűnik, de rengeteg a gyorsított felvétel is. ettől nem unalmas a videó, viszont nem lehet utánnacsinálni.

 

 - rengeteg kéziszerszám kell. szumma komoly összeg, és nem látványos. a videókban sem mutogatják. könnyű felsorolni, hogy kell körfűrész, gyalugép, felsőmaró, kézi körfűrész, dekopír, csiszológép, asztali fúró, esetleg egy szalagcsiszoló, szalagfűrész, elszívó, plusz persze fúrógép és csavarbehajtó. kész is a géplista. azt felsorolni hogy hányféle szerszám kell már egész más téma.  csavarhúzó (bit, marok, hosszú, pz, ph, torx), kulcs(villás, dugó, cső, racsnis), imbusz, torx kulcs, bit, kézifűrész (illesztő, keretes, lomb, stb), véső, kézigyalu, párhuzamjelölő, vonalzó, derékszögek (kicsi, nagy, talpas, pontos, szorítózható), szögmásoló, kalapács (kicsi, nagy, szegező, gumi, fa, bunkó), szorító (kicsi, nagy, gurtnis, gyors, egykezes, táblásító), fogó (lapos, csípő, harapó) reszelő (tű, kerek, egyenes, kicsi, nagy, ráspoly), fúró (fához, fémhez, forstner, dugó, süllyesztős, konfirmátorhoz, lapos, auger, hosszú, kicsi, nagy), marófejek, fűrészlapok, nem is részletezem tovább, meg nincs is teljes képem. De ezek is olyanok, hogy nagyrészét az ember egy projekthez veszi.

 

 - Amíg nincs tapasztalata és konkrét szüksége a szerszámra, addig az ember nem tudja hogy pontosan milyen kell. Kérhet tanácsot tapasztaltabbaktól, de ők a saját céljaik alapján választanak. Megkérdem itt hogy elég-e a 200mm széles gyalugép, vagy kell a 300-as, lesz aki azt mondja hogy elég, lesz aki azt mondja a 300 is kevés. Nincs objektív válasz. Attól függ mit akarsz csinálni vele. Ha még nem tudod mit akarsz vele, akkor még nincs rá szükséged.

 

 - én is hajlamos vagyok azt gondolni, hogy egyszer kell jót venni. de ha választani kell hogy elkezdesz alkotni egy használtan vett 30ezres körfűrésszel, vagy vársz amíg összejön a 200ezres boschra, akkor mindenképp az elsőt válaszd. megint az jön, hogy mit akarsz alkotni. ha ahhoz elég az egyszerűbb, akkor hajrá. a forma1 pilóták is gokartban kezdik.

 

Vajk