Törölt nick Creative Commons License 2016.08.31 0 1 121666

Na akkor sorban a többi kérdésedre is, szerintem:

 

"nehet egyenértékű egy beépített kézi körfűrész egy Bosch PTS 10 -zel?"

"asztali körfűrész vagy kézit beépítve? (szinte minden gépelemet le tudok gyártatni)"

 

Ha az átlagos kézi körfűrészeket nézed, akkor pl. vágáskapacitásban (magasság) nem. A PTS 10-be 254-es lapot rakhatsz, míg a kézi körfűrészekbe ettől általában jóval kisebbet. De sokszor nem is kell a 79mm-es vágásmagasság, inkább jobb lenne széltében nagyobb tartományban vágni. Ez a PTS 10 esetén a 2 végén rögzülő párhuzamvezetővel balra/jobbra 2X/14 cm, a jobbra kitolható toldattal (amit szintén vezetőként is használhatsz) kb. 50 cm. Sajna a PTS 10 vezetőjét a toldatra nem tudod rakni. Nehéz a válasz, mert a youtube-on brutál szép asztalokat raknak össze házilag, mondjuk nem egy hétvégés projekt keretében. A PTS10-re meg ott a gari, meg hogy össze van rakva ... hát majd eldöntöd.

 

"egyengető vagy vastagoló? vagy kombi? "

 

Hobbicélra szerintem egyértelműen kombi. Jól jön a 2 az egyben funkció. Ha csak az egyik lenne, tuti hiányozna a másik :-) Márkákról pont most kérdez kukta5508, figyeld azt a szálat. <100eHUF értékben az Einhell/Hyundai nem rossz választás, csak ahogy feketefelhoo írta, jól meg kell nézni mert talán Tschaby (?) fórumtársunk vett olyat Einhellből hogy nem igazán mutatott egy irányba a két asztallap síkja. Mindegyik ilyen kategóriás gyalugépen lehet/van mit tuningolni, Repítő (bocs, de nekem és sokunknak már csak így maradsz :-) itt szépen leírta mit csinált pl az övével. De ha jól tudom mai napig használja. Én magam is kombit használok, csak azért említem meg (Metabo HC 260) mert talán tavaly Rahed Lee kolléga pattintott meg egy klónját használtan 100e Ft-ért. Öntvényasztal/jobb vezető, szélesebb/magasabb gyalulási kapacitás - nézd meg ezt a vonalat is ha nem fázol a használttól (új ára ennek jóval a te határértéked felett van). 

 

"mi még ami ajánlott? faragó késeim nincsenek, vésőim nincsenek - honnan milyet? ragasztót milyet?"

 

Ragasztó: bármilyen D3-as faragasztó jó. Én ebben nem keresgéltem a legoptimálisabb árút, Palmatex/Bison (OBI) márkákat használtam eddig, mert azok voltak az orrom előtt a hódosban :-) De sokan dicsérik a Technobond-ot is, ami jóval olcsóbb de semmivel nem rosszabb. A lényeg: D3-as (vízálló). A leggyakoribb feladatokra jó. Véső témában nem tuom mit ajánljak, nekem LUX és Merox vésőim vannak (naná hogy OBI ill Praktiker). Elmegy. Nem életre szólnak :-) Ha kicsit jobb márkára vágysz, itteni hozzászólások alapján a vésőmerci a "cseresznyés" véső. Állítólag az "elég jó". Mondjuk szép áruk is van.

 

Aztán eszembe jutott még egy dolog: fúró. Néha majd akarsz esetleg kivetőpántokat felrakni. Ahhoz vegyél forstner fúrót. Van abból is "gagyi", én  olyat használok (valamilyen OBI-s készlet, még működnek), egy készlet ~8e Ft környékén van (15, 20, 25, 30, 35 mm-es fejek, utóbbi jó a legtöbb kivetőpánthoz). De van olyan márka is amiből egy darab ennyi ... a pénztárcád majd megmondja melyiket szeretnéd.

 

Vagy másik példa: nem láttam excentercsiszolót a listádban. Azzal finomabb csiszolásokat tudsz csinálni, a szalaggal inkább csak "durvázni" lehet, ha nem vigyázol igen hamar vályút csiszol az anyagba.  Viszont nagy anyagleválasztásnál jól jön.

 

Mérőeszközök, asztalos derékszög, jelölőeszközök, gumikalapács .. ? Írtad hogy "pár darab szorító". Na abból nincs olyan hogy "elég". Illetve: sokszor jól jönnek az egykezes szorítók is. Nekem a Wolfcraft pl. nagyon bevált. És ha már Wolfcraft. Meg tiplizés. Tipliző sablon. Jóféle segéd, főleg az átjelölő tüskékkel együtt. Én anno ezt a készletet vettem meg, de a lényeg: a sablon mellé vegyél átjelölő tüskét is. Plusz - azt mondják - több mint hasznos a mélységütköző. Nos nekem van a szorítós is, meg az sima csavaros is. Saját tapasztalatom alapján majdnem egyformán sz*r mindkettő, talán a szorítós kevésbé az. De az életedet ne bízd rá az általuk biztosított mélységhatárra :) Szigszalag. Vagy előre kifúrt fa mélységütköző. Az nem mászik el :) Van oszloposod, könnyen meg is csinálhatod.

 

Satöbbisatöbbi .... Nabefejeztem, mert végtelen lenne a lista. Úgy tűnik sok mindened megvan már. Hogy mit érdemes venni? Ami a feladathoz kell. Menet közben majd kiderül. Te tudod (sejted) mennyit szeretnél ilyen-olyan munkákat csinálni. Aztán ha belejössz a barkácsolásba és jól felszerelted a műhelyed: majd az asszony/ismerősök/barátok jól felszorozzák ezt az időt, ezt majdnem garantálom :-)

Előzmény: csjoco74 (121652)