szabolcs75 Creative Commons License 2016.08.31 0 2 138010

Üdv. mindenkinek!

Hosszú hónapokon át tartó read-only üzemmód és 2 év termésének visszaolvasása után illő viszonozni a sok infót, amit összegyűjtöttem idei nyaralásunk előtt. Sajnos, idén már nem sokan veszik hasznát, de lesz nyár jövőre is.

Tehát: augusztus 20-29., Duce.

 

Utazás

A turnusváltás minden nyűgje ellenére szombati indulás, mert a foglaláskor (május vége felé) ez volt a legkorábbi elérhető időpont a kiválasztott szálláshelyen. Családi okok miatt az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy egyáltalán el tudunk-e utazni, ezért az előzetesen tervezett éjszakai indulás helyett csak kora délután keltünk útra. Ha volt is dugó az autópályán, bennünket már nem érintett. Split és Duce között elég élénk forgalom, helyenként nagyon lassú haladás, de ez nyilván nem meglepő. A határon és a két fizetőkapunál nulla várakozás, így nagyon kényelmes tempóban csordogálva kb. 8 óra volt a 810 km-es táv.

Visszafelé: indulás hétfőn 11 órakor, érkezés 20 óra előtt. A luckói fizetőkapu a no cash sávban pillanatok alatt letudva, a másik ágon viszont szokás szerint némi dugó, saccra kb. 20 perc. A másik fizetőkapunál és a határon összesen kb. félórát várakozás.

 

Duce

Lassan mélyülő partszakaszt és lehetőleg homokos partot kerestünk, ezúttal nem vágytunk szigetre, ez alapján választottuk a helyet. Eredetileg Omisban is keresgéltünk, de nagyon jó, hogy végül ducei szálláshely lett a befutó. Nyilván kevésbé ingergazdag a környezet, viszont éppen nyugis szálláshelyet kerestünk, ez volt a cél. Omis központjában adottak a különféle vásárlási és szabadidő eltöltési lehetőségek, a kb. 30-40 perc séta pedig számunkra éppen tűréshatáron belül van még. Korábban mintha azt írta volna valaki, hogy nincs rendes, kiépített járda a két település között. Ezt cáfolom, simán át lehet sétálni. Ha valaki kényelmesebb, vagy nem tud/akar ennyit sétálni, akkor a 60. sz. helyi buszjáratot (Split–Omis) tudja igénybe venni, vagy a magistralén közlekedő távolsági buszok bármelyikét. A díjszabás Duce-Omis között 10-11 kn, attól függően, hogy melyik társasággal utazik az ember. A 60. busz elméletileg 30 percenként jár, gyakorlatilag random időpontban érkezik. :)

 

Szállás

Mindenkinek bátran ajánlom a Villa Brigita apartmanházat, kitűnő választás volt. Tágas, akár 2+2 fő számára is megfelelő apartmanban voltunk ketten. A terasz teljes egészében tengerre néző, semmilyen ház/tereptárgy nem akadályozza a kilátást, szemben Brac, konkrétan Postira látványában gyönyörködtünk 10 napon át. Az apartman teljesen felszerelt, klíma, SAT TV van, bár, egyetlen percre sem használtuk egyiket sem. A ház földszintje a tulajdonos lakása, felette két szinten 8 apartman található. Ha valaki itt szeretne foglalni, akkor az 1-3. vagy az 5-7. sz. apartmant ajánlom, mert a 4. és a 8. sz. erkélye a ház oldalán található, így csak oldalról tengerre néző. Nagy kemence van a házban, használható, éltünk is a lehetőséggel. A tulaj kitűnően beszél angolul, nagyon kedves és segítőkész, a vendégek döntő többsége cseh, szlovák vagy lengyel. A ház nem közvetlenül a főút mellett helyezkedik el, hanem kb. 100-150 méterre a parttól, ez külön piros pont! Az emelkedő max. 2 perc alatt leküzdhető gyalog, cserébe a főút zajától távolabb van és tényleg fantasztikus a kilátás az erkélyről.