Törölt nick Creative Commons License 2016.08.29 0 0 121554

Jézusmária ... :-O

 

Tudtam, hogy utólag kellett volna kérdeznem :D (megveszem a rugót-> nem elég a nyomóerő -> kérdezek).

 

Hogy őszinte legyek, mielőtt kérdeztem belevertem én a gugliba a "rugóerő", "rugó méretezés" kulcsszavakat és eljutottam a Feri által is linkelt online kalkulátorhoz. De mikor megláttam az input paraméterlistát ... (közben 12 gépet kellett oktatásra telepíteni mert aki eddig csinálta lelépett, mindezt azonnaltegnapra, plusz 3 új belépő kollégát istápolni mert aki szokta csinálni szabin van, plusz ... haddnemondjam) .. gondoltam van valakinek empirikus tapasztalata, esetleg véletlenül egy hasonló méretű szalagcsiszolója amin látja hogy milyen rugó (hossz, átmérő, anyagvastagság) nyomja a milyen széles szalagot.

 

Merthogy milyen erővel érdemes nyomni a szalagot ...

 

- 150 mm széles (2010 mm hosszú) szalag

- ami papír hordozófelületű (gondolom az is számít hogy milyen anyag érintkezik a gumihengerrel, vászon vagy papír. A Bernardo papír hordozós ...)

- ami gumiborítású, 100mm átmérőjű hengereken szaladgál majd 

- és amely hengerekből az egyiket  1:1 áttételű meghajtással egy 750W-os motor  (1450 rpm) teker majd

 

.. ahhoz, hogy se ne csússzon meg, se ne szakadjon el amikor nyomom majd neki a faanyagot, az csak homályos volt eddig számomra.

 

De azt hiszem 409 adatai (17mm belső átmérő, 2,5 mm vastag rugóanyag, 6 menet, 120mm-es szalagot feszítve), plusz Feri első tippje és a megérzésem kb egy irányba mutatnak, így talán nem lesz óriási bukta ez a rugó:

 

http://rugobolt.hu/Nyomorugo---3x28x90-natur---menetszam191

 

Plusz Tschaby és 409 fényképe is rávezetett egy olyan megoldásra, amire nem is gondoltam: menetes szabályozás (annyi hogy 20-as tengelyhez emlékeim szerint nincs menetvágóm, de ez mellékes, majd szerzek/vágatok ha így csinálom). 

 

Megint sokat tanultam, köszönöm mindenkinek a sok okosságot. Egyet megígérek, talán ennyivel tartozom: valahogy megmérem milyen erő szükséges X mm összenyomáshoz a fenti rugónál, már amennyiben beválik :-)