Sándor111 Creative Commons License 2016.08.29 0 0 5246

Szia Judit!

Publikussá teszem, hogyan küldök postán növényeket ill. mit javasolok, hogyan érdemes küldeni. Gondolom Te már sokszor küldtél, de azért ide leírom a módszeremet, talán Te és mások is találnak benne hasznosítható ötleteket; gyakorlatilag a cserepartnerektől az évek során tanultakat adom közre.

"Konténeres", azaz cserepes növényeket (földdel együtt) nem vagy csak nagyon ritkán szoktam küldeni. Lehet persze így is, de ez a faiskolák által preferált mód eléggé macerás és drágább megoldás is annál, amit itt leírok.

Először is a növény összes nagy levelét levágom ill. a szárat/törzset egész kicsire (a papírdoboz méretétől függően) visszavágom. Ha kisebb a növény (10-15cm), akkor a felső levelekből egy-két db.-ot meghagyok ill. a legfelső levélkezdeményeket. Így elejét veszem a párologtatásból eredő vízveszteségnek a küldés ideje alatt.

A növény gyökerei közül a földet kirázom és a gyökereket híg, saras földbe (legjobb tiszta agyagból készültbe*) bemártom - így biztosan nem szárad ki nagy melegben sem az úton. Ezután két (vagy 3) db. ásványvizes palackból csövet formálok úgy, hogy az egyiknek az alját, a másiknak a tetejét vágom le és középen széles celluxal vagy barna széles ragasztóval összeragasztom őket. Ebbe rakom a megcsonkolt növénykét(/növénykéket), így az már nem töredezhet az úton és nem is szárad ki.

Ezt teszem egy papírdobozba, ahol a szabad helyet papírral tömöm ki.
Két három napot így simán kibír, de azért a hétvégei küldést kerülöm.

Ennyi.

 

Mindez arra az esetre érvényes, ha "törékeny" ill. a szár lényeges része a küldeménynek. Ha nem (pl. málnatövek esetén), akkor a flakkonos megoldás kimarad, az egész egy szemeteszsákba megy.

*A gyökerek nedves agyaggal való körbetapasztása felesleges és káros: pluszmunka és pluszköltség a szállításkor ill. a flakkonban úgysem szárad már ki a szállítás ideje alatt valamint amikor a fogadó fél megkapja a lemosás időigényes, a gyökerek sérülhetnek ill. mivel a tömény agyagból mindig marad valamennyi a gyökéren: amíg azt át nem növi a tápanyagfelvételt akadályozza. Ezt csak azért írtam, mivel legutóbb pont ezzel találkoztam és konkrétan ezzel kellett szembesülnöm. Voltak pesze egyéb érdekes (értsd sajnálatos) dolgok is, de ezeket hagyjuk.

 

Nyilván van még ezen kívül is egy sor üdvözítő megoldás, ez csak egy a sok közül.

 

Üdv: Sándor

Előzmény: 55judit (5239)