Az élezés terepen a következő konkrét lépésekben történik:
1. észreveszed, hogy a késed életlenebb, mint volt
2. keresel az útszélen egy relatíve lekerekített követ
3. a domború oldalával - tartva az élszöget - néhány húzásonként oldalt cserélve megélezed a késedet, érdemes a pengét tartani és a kavicsot mozgatni, amíg nem áll rá a kezed, addig szépen jó közelről nézd a pengét és a követ, hogy mindig ugyanaz legyen az általuk bezárt szög, és a kő ugyanazon részén fusson a penge, úgy, hogy ahogy haladsz az egyik végtől a másikig, cseppet (pár millimétert) a kő mozgatására merőlegesen az él felé elmozgatva haladj a kövön, mintha mondjuk egy finom kavicsforgácsot szeretnél elkészíteni; a kő és a penge szöge általában adott, mert - a skandináv élezésű kések kivételével - a gyári élezés nyomán lehet haladni, a Delica meg szépen mutatni fogja magát
4. használod tovább az éles kést, és örülsz annak, hogy mivel 2500 finomságú kövön éleztél, mikrofogazott pengéjű lett a késed, ami piszok jól használható mondjuk ételkészítéskor, bár borotválkozni kétségtelenül nem lesz alkalmas
Ha meg úgy gondold , viszel magaddal egy felfújható napelemes kemping-köszörűt és szalagcsiszolót és azokat használod, mint az igazi késkészítők.
Azaz: nem kell túllihegni a késélezést, nem atomerőművet kell tervezni. Ha óvatos vagy, és kontrollálod a mozdulataidat, akkor nyugodtan kezdd el az új késen, nagy bajt nem tudsz csinálni. Ne csapkodd az élét a kővel, kb. ennyi.
És sok sikert, ez a módszer akár 10-15 perc gyakorlásba is beletelhet, amíg megtanulod.
S természesen elnézést kérek a 30 ezres élezőkészlettel késeiket szikefinomságúra élező topiktársaktól a sufnimódszerért.
:-)