csajkics Creative Commons License 2016.08.22 0 0 23120

Üdv!

 

Tisztázzuk legelőször is, ha jól sejtem akkor a)CSOK igénybevételével e fog felépülni a ház és nem b)nem államilag támogatott formában (vagyis teljesen önerőből)?

 

Ha a) pont áll fent, akkor az 5% ÁFA visszatérítés kizárólag azon építési anyagokból + a szolgáltatásokból téríthető vissza, melyek tartalmazzák a 27%-os ÁFA-t, de a szolgáltatások terén gyakori a 0 vagy 5% ÁFA-s végszámla. CSOK-os építkezés esetében még egy sor kikötés van, pl, nem állhatsz kivitelezői szerződésben generálkivitelezővel, minden 2M Ft-ot meghaladó számlakibocsátóval külön kell szerződni stb. etc. Az ÁFA visszatérítést egy összegben kérheti vissza az ember és egyszeri alkalommal. A nagyokosok kiszámították, hogy ahhoz hogy megérje az ÁFA-t visszaigényelni, először azt saját zsebből ki is kell fizetni. Az optimális konstrukciónál a 23,8M Ft-ot meghaladó anyagköltség összegnél már megéri az ÁFA visszatérítést választani, mert ha minden számla megfelel akkor mind az 5 milliót tudjuk visszaigényelni. Ez egészséges esetben 35-40M összköltségvetésű háznál áll fenn.

 

Viszont a CSOK-os építkezésben az 5 millió ÁFA-visszatérítéses összeget be lehet építeni  a költségvetésbe mint később rendelkezésre álló összeg.

 

Ha nincs akkora kezdőtőke, akkor azt hinné az ember, hogy köt egy szerződést egy vagy több szakági kivitelezővel, és megkéri hogy mindegyik 5%-kal számlázzon. Igen ám, de több kivitelezővel beszéltem, és egyiknél sem tudta a könyvelés ezt tisztán garantálni. Mert hogy a kivitelező 27%-os ÁFA-val megterhelt anyagköltséget nem adja oda az építtetőnek csak 5%-os ÁFA-val megterhelve, hisz hogyan igényli vissza a 27-5=22% különbséget? Meg tudja, ha akarja de nem mindenki akar ezzel foglalkozni. Így az az 5% ÁFA egyáltalán nem 5% ám.

 

Ha b) áll fent, akkor legjobb tudomásom szerint sem generálkivitelezés sem önerős építkezésnél nincs ÁFA-visszatérítés.

 

No de ez egy másik topikra tartozó kérdés sorozat: Viktor2

Előzmény: zhari (23119)