Smürc Creative Commons License 2016.08.21 0 0 23937

1. Hét nap után, jó esetben is, csak a zajos erjedésnek van vége. Utóerjedésre nagyjából további 2 hetet szoktak számítani. Mindezt lehet egybevonni, egy edénybe hagyni. Ízlés dolga, melyiket választod. Én a nem piszkálást választanám, mert abból kevésbé lehet probléma. Acerola azt szokta mondani, próbáld ki mindkettőt, hogy lásd, mennyire van különbség.

 

2. Levegővel/oxigénnel a leerjedt sörnek sem kéne találkozni, ha mégis, akkor is minimalizálni kell. Pl. nem átfejteni. Ha mégis, akkor sem csobogtatni. Az átfejtőcső érjen a második vödör fenekére. Ha van rá lehetőség, a második vödröt fejtés előtt megtölteni CO2-vel. Meg amit még ki tudsz találni. Ezért mondtam, nekem egyszerűbb nem piszkálni. Most, hogy átgondolom, talán nem is az átfejtéstől tisztul a sör, hanem a további ülepedéstől és lehet, mindegy hogy az első vödörben a már lent lévő élesztőre ülepszik, vagy a második vödör tiszta aljára. Valamint az ülepedést nagyon elősegíti a palackozás előtti lehűtés. Legjobb, ha az erjesztőt be tudod tenni egy hűtőbe, legalább egy napra.

 

Bár a leerjedt sör már kevésbé érzékeny a fertőzésekre (alacsonyabb ph, alkohol tartalom), de átfejtzés esetén is mindent fertőtleníteni!!!

 

Ellenvélemények jöhetnek, azokból én is tanulok, ha megalapozottnak látom!

Előzmény: ashail (23936)