Catella Creative Commons License 2016.08.20 0 2 21274

Júli 1, péntek.         

Izgatják a fantáziámat a tegnap hallottak, főleg a porto-Tevere-csatorna-Ostia elhelyezkedése. Emlékszem, hogy régebben láttam egy makettet a Porta San Paoloban lévő múzeumban, irány megnézni. Ingyenes a hely, így csak megyek-jövök, nem időzöm sokat, alig fél órát, mert a felújított piramist azért felülről is látni akarom. A maketten kívül találok térképet is, így már világos minden.

3-as villamossal irány a San Lorenzo fuori la mura, mert a kerengője eddig mindig elmaradt. Odaérve épp egy búcsúztatás kezdődik, így lábujjhegyen osonok célirányosan a jobboldalon lévő ajtóhoz, ami a sekrestyéhez és a kerengőhöz visz. Jó, hogy ezt is láthatom, szép, és nyugis, nincs is senki rajtam kívül.

Újra villamos néhány megállóra, a San Lorenzo negyed végénél szállok le, néhány Porta képe hiányzik a Szenvedélyes honlap gyűjteményéből. Kicsit körbe járom a negyedet a Porta Tiburtina és Porta San Lorenzo környékén. Egy a falba épített lakóház udvarára is bekukkantok, Pazar környezet, kintről nem is gondolná az ember lánya, mennyi fű, fa, virág van bent.

Átmegyek a sínek alatti átjárón, még nem igazán tudom, merre tovább. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve közelebbről is megnézem a Tempio di Minerva Medicát a sínek mellett. Felújítás alatt áll, egyszer talán be is lehet majd menni. Porta Maggiorén fognék egy villamost, de pont a következő megállóban romlott el, így inkább séta, aztán majd csak lesz egy busz.

Végül kikötök a Terminin, gyors ebéd, irány a piazza San Silvestron lévő nagy posta. Egyrészt megnézném az épület közepén álló régi kerengőt, másrészt tegnap a boltban egy hiányos papírpénzt kaptam, hátha beváltják. Kerengő látható, a régi kert felé üvegfallal van leválasztva, és az ügyféltér itt lett berendezve. A kert kissé elhanyagolt, kimenni nem lehet. A pénzt nem cserélték, bankba irányítottak. (Másnap ugyanabban a boltban elsütöttem, ahol kaptam.)

Este vacsora, és mászkálás a Trasteverén.

 

(ennek a napnak a fotói is az előző posztba kerültek)