HIMBALA Creative Commons License 2016.08.15 -1 4 58668

Börzsönyi Kéktúra 2016. augusztus 10. – 12.

 

A távot három részre osztottuk: Diósjenő-Kemence, Kemence-Nagybörzsöny, Nagybörzsöny-Szob. Ennek megfelelően szerettem volna szállásokat találni az egymás utáni napokra az egymás utáni településeken, de nem sikerült, ezért aztán a terv az lett, hogy központi szállásról indulunk és érkezünk az egyes rajt- és célpontokba tömegközlekedés igénybevételével. A szállásunk Vámosmikola településen volt, ami minden tekintetben megfelelőnek bizonyult.

 

1. nap. 2016. augusztus 10. szerda

A terv szerint Diósjenő-Kemence szakasz várt volna ránk, de lekéstük a tervezett buszt, ezért a második napi túraszakaszt áttettük az első napra, Vámosmikoláról átbuszoztunk Kemencére és nekiindultunk a 2016. évi nagy nyári kékezésnek a Börzsönyben. A kisvasút pénztárát zárva találtuk, ezért az első pecsétet a Kőrózsa panzióban ütöttük be a helyére. A Fekete-kútnál pihentünk egyet, majd az elmosott pályaszakaszon értünk el a Hamuházig, ami éppen jókor jött, mert szakadni kezdett az eső. Itt sajnos nem volt igazolómatrica, ezért feljegyeztük a kódot. Szerencsére nem tartott hosszú ideig az intenzív eső, csendesedett, továbbindultunk, Bányapusztára érve pihentünk egyet, beragasztottuk a matricát a füzetbe, majd besétáltunk Nagybörzsönybe. Az igazolópecsétet a Malomkert étteremben szereztük be, és jól tettük, hogy betértünk oda, mert a Fő téren a Börzsöny vendéglő zárva volt, a jelek szerint már régóta. Megvártuk a buszt, és átutaztunk Vámosmikolára.

 

2. nap. 2016. augusztus 11. csütörtök

Ma jött a terv szerinti első túranap, reggel Vámosmikoláról busszal Drégelypalánkra utaztunk, ott vonatra szálltunk, amivel eljutottunk Diósjenőre. A pecsétet az állomás restijében rendben megkaptuk, aztán nekivágtunk az aznapi távnak. A második igazolópontnál, a Kámori-völgyben feljegyeztük a kódot, majd mentünk tovább. Pénzásás nekünk nagyon nehezen jött el, a térkép szerinti Szondy kulcsosház ma már nem az, teljesen felújítva, átnevezve. Tovább indultunk, és elérkeztünk a mai túranap – és nekem az egész túra – csúcspontjához, a Magyar Történelem egyik örök büszke helyszínére, Drégely várához. Aztán csak tovább kellett indulni, mert még sokat kellett menni, ami igaz is lett, mert nagyon hosszúnak bizonyult a ránk váró rész, ráadásul egyes szakaszok eszméletlen sarasak voltak. Itt volt valahol út közben, hogy egy szembe jövő túratárssal találkoztunk, aki gyakorlatilag az egyetlen volt, akivel a három nap alatt összefutottunk. Bernecebarátiba érve az igazolópecsétért kitérőt kellett tenni, ezért aztán igazán megérdemeltük a frissítőt a kocsmában. Átmentünk Kemencére, majd busszal vissza Vámosmikolára. Elfáradtunk.        

 

3. nap. 2016. augusztus 12. péntek

A változatosság kedvéért reggel ismét buszra szálltunk, amivel Nagybörzsönybe utaztunk. Hűvös volt, 6 fokot mutatott az iránytűnk kis hőmérője. A Koppány-nyeregbe viszonylag gyorsan felértünk, meg is voltunk magunkkal elégedve (J). Kis pihenőt tartottunk, aztán elindultunk a Nagy-Galla elágazáshoz, ami sehogy se akart megérkezni. Már egy csomó ideje mentünk, ráadásul a térkép és a valóság sem egyezett, pedig nem vétettünk jelzést. Egyszerűen nem értettük, hogy a Nagybörzsöny – Koppány-nyereg 6 km-es távja simán megvolt egy óra tizenöt percen belül, a kiírás szerint innét a Nagy-Galla elágazás 4.4 km, és már jövünk több mint kettő órája, és sehol semmi… Végül csak odaértünk, de eléggé elkedvtelenedtünk. (Itthon néztem meg a tuhu-n, hogy azon a szakaszon jelenleg már másfelé, hosszabb úton megy a kék, mint a nekünk meglévő térképen.) Összeszedtük magunkat, aztán csak begyalogoltunk Szobra. A vasútállomás pénztárában kértünk bélyegzést, ott szereztük be az utolsó igazolást, majd az épülettel szemközti kocsmában csaptunk dínom-dánomot, a Börzsönyi kéktúra végigjárása örömére.

 

Szép volt.

 

Pár kép a túráról.

https://youtu.be/uERK07dzWAs

 

 

Utószó:

Ha már arrafelé jártunk az otthonunktól 300 km-re, szombaton sikerült részt venni egy kajaktúrán az Ipolyon. Nagyon klassz volt, de mi, szárazföldi népség, igazán elfáradtunk.

 

https://www.youtube.com/watch?v=qfy7azZc5zY