Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.08.15 0 0 70200

"Ha megnyomom a gombot elsötétedik a képernyő és nem nyitja ki a kaput . A kapu 60m-re van.  UTPkábelt használtam"

 

Energiaellátás/vezeték probléma.

Ha korszerű kétvezetékes rendszerű lenne a ketyeréd, akkor most párhuzamosan köthetnéd az UTP kábel 4-4 erét és akkor lenne elég vezeték-vastagságod ahhoz, hogy jósok energia juthasson le a kapuig. De az occó kaputelefonok nem elégszenek meg 2 érrel, nekik egy rakás vezeték kell a működéshez.

Első kísérletképpen a kapukészülékhez betennék egy szép nagy puffer kondenzátort (4.700-10.000 mikrofarádosat), hátha az képes lesz kiszolgálni a kapunyitó mágnes 1-2 másodpercnyi extra energiaigényét.

Ha ez nem jön be, akkor a kapunyitó mágnesnek külön energiát kell biztosítani: pl az UTP kábel maradék ereire a lakásban rákötnék egy 15-24 voltos tápegységet  (olyan feszültségű legyen, hogy a vékony sodrott érpár túlsó végén kb 10-12V legyen, amikor éppen megy a mágnes) és a kapunyitó egy kis relével kapcsolná rá a mágnesre ezt a tápfeszültséget.

Némi szerencsével lehetne kint a kapunál feszültséget is emelni egy step-up konverterrel, de ez már a hozzám hasonló szerény profik játszótere ;)

...szóval ami pénzt megspóroltál az olcsó (4+2 vezetékes) kaputelefonon, azt sajnos most fogod elkölteni olyan dolgokra, amelyekre egy kétvezetékes kaputelefonnál nem kellett volna költeni.

 

",a beltérinél 16volt van kb 20m-re 12volt és a kapunál 8volt van a vezetékben"

 

Amikor éppen nyomod a kapunyitó gombot, akkor az a 8 volt lehet, hogy már csak 4 volt...

Előzmény: Krisztián Marlok (70194)