rezgaras Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99548

Szerintem nyugodtan lehet a parafát fehér faragasztóval ragasztani. Csak arra kell vigyázni, hogy a szélén ki ne jöjjön. A hangszigetelést a parafa adja, nem szabad, hogy valahol kemény anyagból "hang-rövidzárlatot" készítsél. Sokan építenek OSB lapból, de én ellene vagyok. Nem stabil anyag, ahogy a farostlemez sem. Az ideális a jó minőségű rétegelt lemez. A rossz minőségűt rögtön meg lehet ismerni, mert már a boltban is hullámos, vetemedett.

 

A "hang-rövidzárlat" elkerüléséhez arra is kell vigyázni, hogy a kőágyazat - ami valójában "megmerevedett" ragasztóval van leerősítve, ne kösse össze a parafa tetejét az alaplappal, mert akkor oda a parafa hangszigetelése. Ezt úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, ha az ágyazat készítése előtt a töltés két oldala mentén egy vékony (1mm-es) polietilén hab-csíkot ragasztunk az alaplapra, erre kerülhet az ágyazat.

 

De ha szempont az, hogy ne legyen nagyon hangos, akkor a falapos szerkezet eleve hátrányban van. A nagy, egybefüggő falap nagyon felerősíti a zajokat, mint egy hangszóró membránja. Az ideális a keretes megoldás, ahol csak a sínek alatt van falemez.

Előzmény: jock88 (99530)