Törölt nick Creative Commons License 2016.08.12 0 0 665015

Igen, ezt a lehűlés már korábban is jelezték, de talán az is kérdés, hogy mit nevezünk helyes előrejelzésnek. Mert amellett, hogy az időpontot nem találták el pontosan, az előtte lévő napok hőmérsékletét túlbecsülték még 3-4 nappal előtte is, és a lehűlést sem ilyen erősnek jelezték akkor. Ha 32 fokos előrejelzésre 27 fok lesz, 24 fok előrejelzésre pedig 19, akkor az nálam nem találat.

Én a kertészkedés miatt elég rendszeresen és szigorúan figyelem az előrejelzéseket, sőt amikor annak idején Aigner Szilárd grafikonokkal igazolta, hogy ő milyen pontosan jelzett előre 5-6 napra, akkor én is készítettem egy táblázatot több előrejelzésből a valósággal összevetve, és 3 napos előrejelzéstől kezdve teljesen megbízhatatlanok lettek az előrejelzések (ez nem azt jelenti, hogy 25 fok helyett -25 volt, de kertészeti értelemben megbízhatatlan). Arra emlékszem még, hogy akkor Németh Lajos előrejelzései voltak a legpontosabbak.

De ha megnézünk egy hosszabb távú (14-30) napos előrejelzést, akkor láthatjuk, hogy a készítésétől számított 2-3. nap időjárásától tendál az adott időszakban megszokott időjáráshoz kisebb hullámzásokkal. Ez is sokat elmond.

 

Tehát bár valóban sokat fejlődtek az elmúlt 20-30 évben az előrejelzések, de azért messze vagyunk még attól, hogy jónak nevezhessük az előrejelzéseket. Valóban vannak, amikor viszonylag jól megjósolnak egy lehűlést, vagy felmelegedést, azt vettem még észre, hogy az ónosesőt nagyon pontosan jelzik előre, de számtalanszor van, hogy a másnapinak is nagyon mellé lőnek. Olyan is volt idén télen, hogy napos időben autózás közben a rádiót hallgatva arra a területre havazást mondtak, és ez csak egy emlékezetes példa, ami korántsem az egyetlen.

 

Amikor viszonylag jól jeleznek előre, akkor valószínűleg nem jön közbe semmi olyan tényező, amit nem ismernek, vagy rosszul ismerik a hatását, amikor meg nagyon mellélőnek, vélhetően közbejön valami ilyen. Éppen ezért azt gondolom, hogy hozzáértés nélkül is igenis lehet bírálni a munkájukat, mert kertészkedés szempontjából én már a két napnál hosszabb előrejelzéseket nem veszem figyelembe, mert nem érdemes.

Előzmény: nohab (665014)