_Zsolesz_ Creative Commons License 2016.08.09 0 0 25129

Szervusztok!

 

Az alábbi néhány kérdésben szeretném a véleményeteket, visszajelzéseteket kérni.

 

Panoráma2000-es profilból gyártott nyílászárók vannak nálunk beépítve. Sikerült vásárolnom egy a 3. - a tokon lévő - tömítési körbe elvileg jó gumiprofilt - Veka 5144 - vásárolnom.

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy

 

1) a profilt milyen irányból kell a horonyba helyezni? 

Készítettem 2 ábrát is:

 vagy 

 

Én az "A" szerintit gondolom jónak.

 

 

2) hol érdemes / kell kezdeni a profil behúzását? Én felül középen kezdeném, hogy a csapadék a találkozó profilvégeknél ne tudjon befolyni.

 

3) össze kell-e / lehet-e valamivel ragasztani a a találkozó profilvégeket? A szárnyon most fent lévők szabadon vannak.

 

4) a hornyok találkozásánál, a sarokban úgy látom, hogy elég szűk a hely (a műanyag profilvégek összemelegítése miatt is egy jó 1-2 mm kitüremkedés van ott). Jól gondolom, hogy egy fúróval (mondjuk átm. 5 mm) megszélesítve ott meg kell könnyíteni a profil elfordulását, és teljesen helyes befekvését?

 

 

Van még egy kérdésem, de ez már nem ezen 3. körös gumiprofilhoz kapcsolódik.

Az egyik erkélyajtót 5 évvel ezelőtt ki kellett szedni a helyéről, aztán visszarakni (máshova került az erkély front-fala). A lényeg, hogy a munkát egy helyben ismert, jó nevű ablakos cég szakemberei végezték, tehát nem kókányolás történt. 

A beépítés után egy jó ideig biztosan nem, de egy idő múlva (talán 1,5 - 2 éve) egyre nehezebb lett becsukni ezt az erkélyajtót. Megnéztem és az látszott, hogy a kilincs felőli függőleges él két középső vasalat-eleme (tuskó) beleharap a szárnyon lévő 2. - külső - tömítési kör gumiprofiljába. Már szépen látszik is a nyoma a gumin: elkezdett kidörzsölődni. A felső és az alsó sarokban lévő elemeknél nincs ilyen gond: felül éppen, hogy csak halványan súrolja a gumit, alul pedig jó néhány mm-es rés van. Megmértem a tok nyílásméretét, és az alsó éltől számított 15-20 cm-t kivéve végig a teljes magasságon 66,9-67 cm-t mérek. Ebből arra következtetek, hogy nem lett hordós a tok a beépítés során használt pur-habtól, hanem talán valami állítási gond van, talán leszállt a szárny. Néztem, hogy esetleg mit és miként lehetne állítani - szerintem a záródó él alsó sarka körül kellene billenteni, forgatni az egész szárnyat, de nem sikerült rájönnöm, hogy mit és hogyan kellene állítani. A szárnyban lévő vasalat jelölése: Roto GR.2265/2MV; 2201-2400.  Ez alapján tudok esetleg segíteni, hogy hol és mit kellene / lenne érdemes megpróbálni állítani?

 

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

 

u.i.: A Veka 5144-es profilt, egyébként a székefehérvári ProfilMarkt Kft-nél vettem. Korlátozott mennyiségben még maradt nekik. Címet, elérhetőséget szívesen küldök, ha valakinek érdekes lehet.

 

Üdv': _Zsolesz_