tgwh8 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 84001

Igazából az egész gépészeti rendszert talán 15-20 évente illene cserélni, csak hát ugye a magyar módi, 50 éves házakban még ott lapul az azbesztes lefolyó... nálunk is.

Én még azt is el tudom képzelni, hogy a szigetelés egyszer csak leesik, főleg panelházaknál szokás. Ha jó anyagot veszel, valószínűleg nem potyog le, de ki ad neked papírt, hogy az 5-10 éve használt, vagy vadi új ragasztók 50 év múlva ott lesznek a fal és a szigetelőanyag között?

 

De ugyan ez a ,,gagyiság'' megvan a vegyeskazánnál is, csak ott úgy, hogy ha jól használod, nem megy tönkre 8 éven belül. Kazánokat elvileg gyártanak acélból, ez a legratyibb, nem bírja ugye a vizet. Van kazánlemez, meg rozsdamentes, a kettő lehet részben ugyan az, de ha sav,-és vízálló anyagból csinálják, és normálisan használod, nem romlik el. Aztán állítólag van alumíniumból is... Vagy vegyél öntvényt. De itt meg igazából úgy vagyok, hogy inkább veszem a gagyibb olcsóbbat, mert 8-10 év múlva már valószínűleg olyan kazánok lesznek, amik sokkal jobbak. Persze csak ha áll és nem használod, akkor végig ott lesz benned, hogy 1,5 misiért azért már egy-két helyre mehettél volna nyaralni, vagy lenne belőle napelem, mert pl. két év múlva összeomlik a rezsicsökkentés, és ugranak az árak (és ez egy lehetséges forgatókönyv, nem 0,0001% eséllyel...).

 

Vegyél hőszivattyút, az kb. 1 millió ahogy írják, karbantartási költsége fogalmam sincs mennyi, és lehet még a gázt is kihagyhatod, ahelyett meg teszel fel napelemet.

 

Én magát a gázt hagynám ki, ha lehetséges. Csak a tűzhely megy róla, ki tudja mivel fognak zaklatni, milyen költséget sóznak rám, meg a fogyasztásunk több mint a fele az alapdíj... Lett volna még 100 ezrünk szabványosítani a villanyórát, vettünk volna villanytűzhelyt (amivel nem számoltunk, kellett új kémény, illetve ha csúszik a költözés, meg előjött a probléma, akkor már festés előtt újrahúzattuk az alu vezetékeket rézre, kényelmi okokból, mert ha már bent laksz és rombolni kell, hááát az kényelmetlenebb :) ). Illetve lehet eggyel kevesebb fázis is elbírta volna, szülői házban pár hónappal utánunk vettek villanytűzhelyt, alu vezetékekre kötötték, és még semmi baja... ha most kéne szabványosítani, akkor a tetőfedőt is vissza kéne hívni, hogy normálisan csinálja meg a cső körül, ok, ez a legkevesebb.

Egyébként a kéményszerelő még csak ígérgeti hogy ideér, és megnézi a tisztítóajtót, amit egy szezon után cserélni kell valószínűleg... elvileg bírja a kéménytüzet is... elvileg...

Előzmény: ffookkaa (84000)