tgwh8 Creative Commons License 2016.07.24 -1 0 83999

Padló biztos van, de pl. mondok egy olyan példát, a füled kettéáll :S :(

Új ház, kb. 5-8 éves, szigetelt röhejes 10 centi hungarocellel, mert az úgy olcsóbb a kivitelezőnek, a repedésekkel nincs gond, új ház mindig mozog, de hogy a csempe lepotyog, mert kispórolták a ragasztót, és nulla garanciát vállal rá így utólag, az nonszensz. És ilyen stílusban betettek egy viadrus vegyeskazánt (fára, talán még öntvényt is), padló + radiátor (még egyszer írom, kb. az Úr 2010. esztendejében...), úgy, hogy egy mezei hőcserélőt dobtak a kazán mögé, puffer nulla, na az már a legbrutálisabb átverésnek is sok... kazánt rakni kell, levegőt elzárni ha éjjel nem akarnak felkelni, csurom kátrány a vadi új kazán, ráadásul talán még túl is van méretezve.

És ezen nem segít a ,,száraz'' fa. Tegnap is, talán az ezermester magazinban olvastam, hogy a fát két évig tárolni kell, utána lehet fűrészelni és hasogatni, felhasználás előtt!!! A saját cikküknek totálisan ellentmondanak több dologban is.

 

HA ilyen jól állsz, akkor egyértelműen a gázkazán a nyerő. De ha elszabadul a gáz ára, gondolom ettől félsz, akkor ennyit szerintem még a legrosszabb esetben is viszonylag olcsón, árammal is kifűtesz, de erről kérdezz meg egy szakembert, Kömkel nagyon vágja itt ezt a témát.

De akkor már spórolj a cserépen egy kicsit, és tegyél a helyére napelemet. Vagy egy napkollektorral állítod elő külön rendszerben a melegvizet, vagy napelemmel termeled hozzá az áramot, iszonyatosan sokféleképpen lehet variálni a különböző módozatokat.

Oké, elszabadul a gáz és az elektromos áram ára. Egyrészt ha ez megtörténik, akkor nagy valószínűséggel a tankok elől fogsz futkosni, tehát eszedbe sem fog jutni, hogy drága a fűtés...

HA nincs áram pár napig, max egy hétig, benzinnel megtermeled, elmész síelni, rokonokat látogatsz az ország másik felén, vagy akármi.

A vegyes rendszerhez is kell áram, falfűtés szerintem nem megy gravitációsan, aksikkal egy fél napot át tudsz vészelni, de utána azokat ugyan úgy töltened is kell, persze, megoldható ez is, akár kerékpárral is :D

Olyan meg nem lesz, hogy ha drága a gázfűtés, akkor a fa is olcsó legyen. Ha megnő a kereslet, akkor növekedni fog a fa ára is, ez történt most is. Állítólag 3-4 éve még 90+%-a az embereknek gázzal fűtött. De ha nem hosszú távon gondolkodsz, akkor rövid távra mint írtam fent, ezer meg egy megoldás létezik.

Mondhatom azt is, mi lesz, ha egy-két oligarcha magánkézbe veszi az ország összes állami erdőgazdaságát? Vagy még a magánkézen lévőket is?

 

Én inkább félretenném azt a 1.5 milliót, meg még amit megspórolsz a jó szigeteléssel, és ha kell, áthidalnám valahogy. Ha meg később építesz ki vegyes rendszert, még pénzed is marad abból a 1.5 + kamatokból. Persze, erre is írhatom, hogy mi van, ha állambácsi ellopja a bankbetéteket? Cipruson vagy hol egész rendesen lefölözték a leggazdagabb réteget...

 

Ennek ellenére a helyedben ha mindenképpen fával is akarnék tüzelné, építtetnék egy cserépkályhát/kandallót/tömegkályhát. HA jól van megtervezve a ház, és jó helyre kerül, akkor max. 1 millió forintból még mindig olcsóbban kijövök, mint 1,5 millióból. Szerintem. Sőt, továbbmegyek, egy időben még a házépítésen is elgondolkodtunk. Ha a kastélyokban működött, akkor ma is működnie kell annak, miszerint a házban csak a kályha/kandalló/ tömegkályha hősugárzó felülete van, a házon kívülről, félig vagy egészen fedett teraszról/előtérből, netán a pincéből meg pakolod bele a fát, és akkor még kosz sincs a nappaliban. Osztrákok/németek csinálták egy időben, már akkor is előttünk jártak, pincében volt a kazán, a talajszintről meg dobálták bele a fát, így nem kellett a pincébe hurcolni a fát. Mindent meg lehet oldani.

Előzmény: ffookkaa (83998)