krisztian34 Creative Commons License 2016.07.17 0 0 85852

Sziasztok,

 

Szeretném optimalizálni fűtési rendszerem vezérlését a szezon előtt, ehhez kérném a segítségeteket, hogy milyen megoldások állhatnak rendelkezésemre. A rendszer az alábbi elemekből épül fel.

 

Hőtermelő

  • gázkazán
  • vízteres kandalló

Szivattyúk és vezérlő termosztátok

  • gázkazán beépített szivattyúja + emeleti radiátor termosztát
  • külső szivattyú + fsz padló termosztát
  • kandalló szivattyú + kandalló vízhőfok termosztát

A feltöltött képen látjátok, hogy hogyan néz ki konkrétan a rendszer.

 

http://indafoto.hu/krisztian34/image/24305254-08c1517e/user

 

A jelenlegi felállásban az a gond, hogy bár a padló és radiátor köre párhuzamosan van kötve, mehetne független cirkuláció, de nincs kizárása az épp nem használatos körnek. Emiatt bármelyik termosztát kapcsol, gyakorlatilag mindkét körben megy a melegvíz. Ami még pluszba jó lenne, hogy ha a kandalló fűtésnél manuálisan tudnám szabályozni, hogy melyik körbe menjen a víz. Ennek az az oka, hogy sok esetben a megfelelő kandallóba visszatérő vízhőmérséklet eléréséhez olyan volumenű tüzelést kell csinálni, ami a nappali komforthőjének már túl sok. Optimálisabb lenne, ha nem csak az egész rendszer vízmennyiségét lehetne fűteni a kandallóval, hanem ezt én manuálisan szabályozhatnám.

 

A vezérlés most így működik.

 

Ha emeleti radiátor kapcsol => Gázkazán beépített szivattyúja kapcsol

Ha fsz padló termosztát kapcsol => Gázkazán beépített + fsz padló külső szivattyúja kapcsol (ha emeleti termosztát párhuzamosan kapcso, ugyanez az állapot)

Ha kandalló termosztát kapcsol => Gázkazán hőtermelés leáll + minden szivattyú kapcsol

 

Ebben kérném a segítésgeteket, hogy mi lehet esetemben a legjobb megoldás, hogy a két kör egymástól függetlenül tudjon üzemelni.

 

Köszi!

 

Krisztián