Karina77 Creative Commons License 2016.07.15 0 0 6306

Szia! Én vagyok a "Törölt nick", újra regisztráltam, hogy válaszolhassak. :)

Landsmann korrekt választ adott a műtét halogatását illetően. Lehet, de nem érdemes. Mielőbb, minél kisebb, annál kevesebb tortúrával jár a műtét is és a felépülés is, a legfőbb veszély a kizáródás, amibe bele is halhat az ember, ha nem műtik meg azonnal...és sajnos ez nagyon is reális veszély, minden sérvesre nézve.

- Igen, az Istenhegyi Magánklinikán műtött Csiky doktor Úr. Megmértem, 4,2 cm a vágásom, mert nekem elég nagy hálót tett be, mivel lett volna még a meglévő (nem nagy) sérvem körül néhány apró kialakulóban lévő sérvkezdemény, amelyek újabb sérvek lettek volna később. Ezeket is lezárta a doktor úr hálóval. Maximálisan elégedett vagyok az eljárással is és a végeredménnyel is. Iszonyú kedvesek és nagyok profik az Istenhegyin, bármikor lenne hasonló problémám újra, csak rájuk bíznám magam. Nekem első műtétem volt, nagyon féltem, ezért is halogattam sokáig. De alaptalan volt a félelmem és pozitív "élményként" éltem meg az operációt. Volt egy előzetes megbeszélésem Csiky doktorral, ahol nagyon részletes megbeszélésen eldöntöttük, hogy milyen eljárást választunk, mennyibe fog kerülni és részletesen tövéről-hegyére elmondta, hogy mit fog csinálni, miért és hogyan. Másnap hívott, hogy konkrét műtéti időpontot egyeztessünk. Rá két hétre volt a műtét. Reggel fél nyolcra kellett érkeznem éhgyomorral, kb.  3/4 9 kor sétáltam be a műtőbe a beteghordóval és (férjem elmondása szerint :) ) kb. háromnegyed 11-kor vittek a szobámba, ott ébredeztem. De a műtőben töltött időben benne volt az előkészítés,  altatás és a végén az ébresztés is, mindenestől -ja, és egy anyajegylevétel is, ha már aludtam, felajánlotta a doktor úr, hogy attól is megszabadít. :D Délután fél 5-kor indultunk haza (200 km-ert utaztunk), iszonyat jókedvűen ébredtem és hazáig nevetgéltem, noha akkor még óvatosan kellett, mert kicsit fájt. Minden simán és gyorsan ment. Magánklinikán nincs ilyen szuper-baktérium fertőzésveszély, amiről Landsmann említést tett, nyugi! Bármikor műthetnek, nem egy állami retektelep, hanem szállodai körülmények, tisztaság, maximális odafigyelés, ....!!! Én elképedve olvastam régebben az operációm előtt, hogy milyen gigantikus méretű vágásokat ejtenek hagyományos műtéteknél és, hogy milyen fájdalmakat, hosszas szenvedéseket, lassú felépülést élnek át a műtét után mások, akiket hagyományosan operálnak. Épp ezért sem fordult meg a fejemben, hogy állami kórházba menjek. Szalagon műtenek, nagyot vágnak, leszarják, hogy mi van veled és tényleg megfertőződhetsz ott bármivel és mennyi utólagos szövődménnyel járhat.  Soha!  Inkább megfizetem az emberi bánásmódot és jól felszerelt, színvonalas ellátást, az új technológiát. Én mielőbb túl akartam esni a dolgon a munkám miatt is, és mondta a doktor úr, hogy ősztől akarja mindenki műttetni magát, ezért akkor hosszabb az előjegyzési idő.

- Támogatja a műtétet a TB, ha van érvényes betegbiztosításod (ha dolgozol, vagy ha magadnak fizeted). Az én esetemben 290 ezer forint volt a teljes műtéti költség, amiből nekem 190 ezret kellett fizetnem és ebben benne volt a 30 ezer forint szállodai díj is. A többit a TB állta. De az, hogy mennyire kevés fájdalommal és állati gyors felépüléssel leszel túl az egészen, többet is megér. Az első három nap volt utána nehezebb, óvatosan és lassabban tudtam felkelni és forgolódni az ágyban, jegeltem is zselés jégpárnával egy pár napig. De valódi fájdalmam egyáltalán nem volt, inkább ilyen feszülést éreztem pár másodpercig helyzetváltoztatások után. Nem szedtem be csak 3 szem cataflamot, de az sem kellett volna igazából. Én a fekvést sem vittem túlzásba, lehet többet kellett volna, ....de izgága vagyok :) Ha sokat voltam fent vagy (mint általában megfeledkeztem totál a műtétről és arról, hogy basszus ezt nem kéne csinálnom...:D )és csináltam a házimunkát pihi nélkül, akkor éreztem, hogy picit húzódik, akkor ledőltem vagy leültem egy kicsit, aztán újra mászkáltam, csináltam a dolgom. Nyújtózkodni és emelni szigorúan tilos pár hétig, ezt a kettőt nagyon fontos betartani. Azt mondhatom, hogy az első hét után teljesen "tünetmentessé" váltam, gyakorlatilag, ha nem lett volna sok mindent tilos csinálnom, élhettem volna a régi teljes életemet. De vigyázni kell magunkra 4-6 hétig, mindent elmond részletesen a műtét után a doktor, hogy mikortól mit lehet majd csinálni. Több ismerősömet is műtötték már lágyéksérvvel ezelőtt hagyományos módszerrel, állami kórházakban és ki vannak akadva, hogy mekkora különbség van a felépülésünkben...Nekem semmi bajom nem volt már, amikor Ők még javában szenvedtek, és alig tudtak létezni a fájdalomtól.

- A sportot teljesen mellőzd, amíg halogatod a műtétet, főleg a futás nem tesz jót, meg a hasizmot igénybe vevő sportok. Általában véve, semmilyen sport nem ajánlott, mert ronthat a sérv állapotán.:( Ezt untam meg a leginkább és szántam el magam, hogy megoperáltatom, hiszen szeretek mozogni és pörgős egyéniség vagyok, nem az az óvatoskodó fajta.

- Laparoszkópiát több okból sem választanám. Sokkal több kockázata van és szövődményei is lehetnek utólag pl. a laparoszkóp bemeneti nyílásainál is alakulhatnak ki később sérvek! Arról nem is beszélve, hogy mélyebb altatás szükséges, mint a miniplasztikánál ( nekem csak felszínes altatásom volt), meg ne matassanak az én hasamban össze-vissza, hogy aztán vmi más bajt okozzanak. Itt miniplasztikánál nem vágnak ép hasfalrészt, csak a meglévő sérvkapudon keresztül mennek be és helyezik be a hálót a helyére, rögzítik, majd bezárják a sebet. Sokkal biztonságosabb, tökéletesebben tudja a doki elvégezni, amit kell, ezt mondta, ott kézzel is érzi, amit kell. Azt mondta, hogy a legkisebb ereket is kitudja kerülni, vérzés veszély sincs közben és utána. De nem vok doki, nem is akarok okoskodónak tűnni, csak azt írom le, amit mondott és amit tapasztaltam. Varratszedésre sem kellett visszamennem, mert mindegyik felszívódó varrat. 12 napig kellett ragtapasz rá, amit Ő adott és 4 naponta cseréltem. Műtét másnapján felhív Csiky doktor, hogy hogy vagy és 24 órában bármikor hívhatod, ha kérdésed van. Nagyon kedves és készséges, bármikor beszélsz is vele.

Remélem mindenre tudtam válaszolni, ha van még kérdésed, vagy részletesebb beszámolót szeretnél, kérdezz nyugodtan, szívesen válaszolok.

Summázva a dolgot mielőbb csináltasd meg, ne halaszd sokáig. Ugyan azt mondhatom, mint  anno a szülés után -  (amitől szintén féltem, mert annyi szarságot hall az ember a már szült nőktől, és szintén a már műtött sérvesektől, rémtörténeteket, amiket meg sem kell hallani), hogy kár volt ennyire parázni tőle előtte, mert nem egy nagy dolog. Komolyan. Ha előre tudtam volna, hogy csak ennyi, egy percig sem halogattam volna. Ha szeretnéd, email címre tudok neked küldeni a 4 napos hegemről és a mostaniról fotót.

Bátorságot és sikeres, gyors felépülést kívánok majd!

 

Előzmény: DeBaBa (6303)