nagytomsky Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28686

Összeszedtem pár tanulságos képet:
1. Itt szinkronban kellett volna elvillanniuk. A bal oldali stúdióvaku világít meg engem, a jobb szélen lévő
Nem jött össze...

2. Itt csak a kezem nyújtottam be, hogy lássam, mi történik a háttéren. Nem sok minden. A két stúdióvaku szinkronban elvillant ugyan, de képnek nincs nyoma. A jobb oldali stúdióvakura házi barkáccsal készítettem egy olyan keretet, amilyet árulnak is hozzá gyárilag. Ennél kicsit hátrébb van a light blaster, mint a gyárinál; alig bentebb, mint a reflektor karimája.

 

3. Itt az történt, hogy kicseréltem rendszervakura a stúdióvakut. Konkrétan el sem villant. Ezt később megoldottam egy szenzorral. Ekkor sem volt tökéletes a hatás. Ezt is megoldottam egy rádiós kioldóval. Nem 10-10-szer, de mondjuk 7× elvillant.

 

4. Itt kiiktattam az "engem megvilágító vakut" és csak a rendszervakut villantottam a Pixsy-vel. Közel mentem (kb 1 méter) és sikerült valamiket magamra "festeni". A gond az, hogy kiszámíthatatlan, hogy milyen közel kell állni, és éles lesz-e a minta vagy sem. Az, hogy én az legyek, nyilván a fényképező fénymérésétől függ.

 

5. "Megörülve", hogy valamit fest a light blaster, leültem a székre, magamra irányítottam az objektív-vakut és lőttem. De nincs minta?!

 

6. Visszatértem a stúdióvakuhoz. Nem használtam beállítóizzót, nehogy megolvadjon a műanyag. A lyukakat letakartam (hőálló anyaggal a biztonság kedvéért), hogy kóbor fények ne befolyásolják a képet. Ez már majdnem jó, de homály az egész. Beállító izzó nélkül nem látom a végeredményt előre. :(

 

7. Ugyan ez... alakul-alakul... a jobb beazonosíthatóság miatt egy konkrétabb diát tettem bele (Picasso-Guernica). De nagyon homály és kiszámíthatatlan, mekkora terület lesz bevillantva. (Az objektívtől függ.)

 

8. Végül itt adtam föl. Ugyan világít rám valamelyest, de nem elég világos a háttéren. Ezen tudok változtatni (mondjuk több időt hagyok, vagy a fókuszt viszem lentebb...), de csak kifakul az egész. Na meg még mindig homály van.

 

Olyat szeretnék, hogy engem is egy vaku világít, meg a hátteret is kivilágítom a Light blasterrel. Vagy a modellt "festem meg" vele.

A fő gond a homályossággal van, meg a kiszámíthatatlansággal.

Milyen távol kell tenni a háttértől a light blastert? Milyen objektív a leghasznosabb egy ilyen munkára? Én 17-40 f4-el dolgoztam ezen a teszt napon. Milyen erősséggel villantsak? A világos háttereken jobb eredményt érnék el?

Ha egy mód van rá a stúdióvakun használnám, mert sokkal biztosabban villan, és könnyebben tudom irányítani a fényét. (A rendszervakum - 580EX II - eléggé lötyög ebben a tokban.)

 

Segítségeteket, válaszaitokat előre is köszönöm!

Tamás

 

Előzmény: ph5.5 (28684)