ötfelezős Creative Commons License 2016.07.10 0 0 69546

Elkezdtem lefelé menni az építkezős úr felé, de közben muszáj volt megállnom. :)

 

Hát, igen, én már leszoktam róla, hogy köhögjek, ha az ÁVK-t érintésvédelmi relének becézik. Miként Cosalf beidézte, az érintésvédelmi relé az egy konkrét gyártmány neve volt. Nem láttam én sem olyant már 42 éve (akkor hívtak be egy hadgyakorlatra), de még élek, és amit anno tanultam, arra néha emlékszem. :) Ha kihalok, eggyel kevesebb ok lesz nem úgy hívni. :)

(Mint ahogy, bár ez nem ide tartozik, a szakemberek által valaha megfogalmazott "rejtett nullázás" fogalmat a mai szakemberek kisajátították másra; az se jó, de már így fog maradni.)

Ahogy elnézem, ma a legismertebb a FI-relé elnevezés, ezért én ezzel kommunikálok. De szakemberek környékén, írásban az ÁVK rövidebb, és mióta EU-sok vagyunk, az RCD-től sem szabadna zavarba esnünk.

 

Van némi félreértés, az FVK-val kapcsolatban. Miért ne lehetne földelni a vele védett készüléket? Nem tiltja semmi. Csak az az elektrotechnikai kitétel feltétel, hogy a segédföldelést nem jó erre a földelésre csíptetni, mert akkor ugye nem működik szegény feje.

A felülvizsgálói tankönyvekben főleg azért van benne, mert ha akkor létesítették, amikor még szabványos volt, az fennmaradhat ma is, nem kell leszerelni.

Tételesen nem lett kimondva, hogy: na, FVK nem alkalmazható holnaptól, csak a 86-os kiadású MSZ 172-ben jelent meg a passzus, miszerint holnaptól nincs olyan, hogy védett testet földeléssel impedancián át kötünk össze. Ez ugye (csak) azt jelenti, hogy ha például a védett készüléknek nincsen méretezett földelése (mihez méretezett? túláramvédelemhez vagy FI-reléhez), akkor az FVK nem alkalmazható.  Tehát ma is alkalmazható lenne felesleges kiegészítésként, de hát ugye nem ezért szerettük anno, hogy volt másik módszer, és ezt meg annak a nyakába ültettük.

Ma viszont ilyen passzus nincs - a fogalmak változtak. Legfeljebb nincs megemlítve az érintésvédelmi módok között ez a lehetőség. És, mint tudjuk, a felsorolt módok alkalmazhatók, vagy különben az alkalmazott eljárás jóságát bizonyítani kell. A felülvizsgálói tankönyvben azzal van elintézve, hogy manapság úgysem tudunk FVK-t jól alkalmazni. Szerintem ez nem igaz, a katonaságnál nem véletlenül alkalmazták ezt, bárhol jó, ahol 20 méternyi szűz talaj van, és kész. Ami ellenérvek pár éve egy felhevült vitában elhangzottak, hogy például a vezeték vékony és elszakad, az ellen lehet védekezni. Na de én megvagyok FVK nélkül is. :)