googyi Creative Commons License 2016.07.07 0 0 20058

Szia,

 

Amennyire tudtam, az utóbbi 2 hónapban körüljártam a témát.

Nálunk mostanában lesz kodenzációs gázkazán kivitelezés, Baxit válaszottuk végül, de a márka nem annyira lényeg egyébként, a szervízháttér az egyik legfontosabb szempont szerintem.

Itt Szegeden a Baxi a legelterjedtebb, ezért esett erre a választásom.

5 kivitelezőtől kértem árajánlatot, mindegyik említette a Baxit, hogy jó kazán, azok is, akik nem elsősorban annak az eladására utaznak. Illetve megkérdeztem egy Szolnok környéki kivitelezőt is, aki anyukám régi ismerőse, ő is a Baxit ajánlotta.

 

Amiket megtudtam infókat úgy általában:

Az alumínium hőcserélősek elméletben ideálisabbak lennének a célra, viszont sokkal érzékenyebbek a víz szennyezettségére, emiatt az 5-ből 4 kivitelező egyértelműen az acél hőcserélőset javasolta, 1 meg mindkettőt.

Az acél hőcserélős kazánok között hőcserélőben minimális vagy sokszor semennyi különbség nincs, általában a Giannoni által gyártott hőcserélőt rakják be sok kazánba, ha van eltérés, az általában a hőcserélő belső átmérőjében van, pl. Viesmann nagyobb, Baxi, Ariston kisebb, illetve a vezérlésben van.

Az 1:10-es moduláció állítólag a valóságban nem nagyon szokott 1:6-nál kisebb lenni, szóval nem érdemes túllőni nagyon a fűtendő ház hőigényén.

 

Amik még szóba jöttek:

Vaillant: okosabb a vezérlése a Baxinál (a Baxi mindig nyélgázon indul, a Vaillant meg megtanulja, hogy milyen teljesítménnyel érdemes indulnia ), csak szervízháttérben gyenge errefelé, egyébként valszeg azt választottam volna. Sok más városban viszont jó a szervízháttere.

Viesmann vitodens 100:  fapadosnak titulálták, az árához képest keveset tud, a 200-as széria meg már drága

Bosch: problémásabb, mint a Vaillant, szervízháttér hasonló

Brötje: alumínium hőcserélős, elvileg felsőkategóriás cucc, szervízháttér nélkül

Remeha: vegyesen gyárt alumínium és acél hőcserélős cuccokat, gyenge szervízháttér, állítólag bizonyos alkatrészeket nem lehet külön cserélni, hanem sok dolog van egybeintegrálva. ami a gariidőszak után költséges tud lenni. A Tzerrára panaszkodtak a szervízesek, hogy nehéz szerelni,  Avanta az ajánlott, egyébként lakossági felhasználásra néhányan megkérdőjelezték az ajánlottságát.

Immergas: amelyik forgalmazta, az dícsérte, de ez nem jelent semmit.

Weishaupt: ez a non-plus ultra, nagyon drága alumínium hőcserélős, nagyon szigorú vízkezelési előírásokkal

Ariston: egy forgalmazta az 5 közül, azt mondta, hogy kb azt tudja, mint a Baxi, csak olcsóbb

 

Ezek mind(meg még sok másik) Giannoni kazántestesek tudtommal, még azt is el tudom képzelni, hogy néhányukat ugyanabban a gyárban rakják össze:

Ariston, Baxi, Vaillant, Immergas

Így azt gondolom, hogy megbízhatóságban nem lehet nagy különbség köztük.

 

Baxi fűtőkazánok:

 

Dou-Tec Compact vs Duo-Tec :

kb ugyanazt tudják, 1:7-es moduláció, a compactban valami cső műanyag, ami a nem compactban fém, egyértelműen a nem compactot venném a kettő közül, ha a hely nem gond.

 

Platinum:

akkor van értelme, ha időjáráskövető szabályzást akarunk, vagy összetettebb rendszerre készülünk(vegyes tüzelésű kazán, napkollektor, stb.) vagy 18kw-os készülékre van szükségünk (A duo tec-ből 12-es meg 24-es van, 18-as nincs) . + a kezelőpaneljét le lehet venni és be lehet szerelni a nappaliba

A szegedi kivitelezős gázszerelős Baxis arcnak elvileg ez van otthon.

 

A +erp jelölés azt jelenti a mostani szériáknál, hogy fordulatszám szabályzós a keringető szivattyújuk, ez kb jó ha évi 500 Ft villanyszámla megtakarítást jelent a régi szériához képest.
A +erp-s készülékek szivattyúi érzékenyebbek, két kivitelező is mondta, hogy ő a régebbit ajánlja inkább, Platinum 1.18-ból még lehet kapni egy-két helyen br. 340-370 körüli áron.

Arukereso.hu-n van 2 bolt, ahol 344-ért adják, illetve Szegeden a vito venturi 370-ért tudja beszerezni.

 

Perpill az infóim alapján a legjobb vétel szerintem a Baxiból az 1.18-as régi platinum, olcsóbb, mint az 1.24-es erp-s duo-tec.

Illetve a márkánál szerintem fontosabb a kivitelezés és a szervízháttér.

 

Gábor

 

 

 

Előzmény: kislevél (20049)