laikusss Creative Commons License 2016.06.29 0 1 136038

Újra itthon :-( :-(

 

Amíg a család el-elszunyókált mellettem, addig én filozofálgattam az úton. A kőfalak után be is dobnám ezt a témát.

 

Miért van az, hogy a tengerparton teljesen más építészeti kultúra honosodott meg? ( más országokban is és nem csupán az óvárosokra gondolok, hanem egészen más a hangulata az újonnan épült házaknak is )

Valami oka csak van!? Gondolom egy adott országban bárhol bármilyen építőanyag elérhető, tehát nem ez miatt. De akkor miért? Ha pedig így van, akkor - maradjunk Horvátországnál - nyilván van egy vonal, ahol ez elválik egymástól. Autópályán haladva ez nem figyelhető meg. Aki esetleg országúton is bejárta az országot az megfigyelte ezt? Mennyivel a parttól kezdődik a változás? Ez lényegében párhuzamosan a parttól bizonyos távolságra megfigyelhető? Éles ez a határvonal ( tehát egyik falu még mediterrán hangulatú, a másik már olyan, mint pl nálunk általában egy falu, ). Vagy fokozatos az átmenet? 

 

Aztán azon gondolkodtam, hogy vajon milyen lenne a tengerpart olyan településekkel, mint amilyenek nálunk vannak...és milyen lenne a mediterrán építészet tenger nélkül ( mondjuk láttam ilyet, pl Verona ) ? Szóval, hogy ez a kettő mennyire függ egymástól és mennyire kellenek együtt ahhoz a kikapcsolódáshoz, ami nekünk jut kinek hosszabb, kinek rövidebb ideig?

 

Végül esetleg hasznos lehet a nyaralni készülőknek:

 

1. Az üzemanyag nem drágább általában a pályán, mint nálunk ( az itthoni 40-50 forint eltérés ott kb 4-5 forint, ahogy tapasztaltam ) Gázolajat tudok, az 8.30-8.50 között változott

 

2. Mi Kauflandban vásároltunk és egyik napról a másikra meglepő akciók tudnak lenni. Sokszor félárasok. Így vettünk finom dinnyét 2.45 kn-ért 6 kn helyett és a 18 kn-es nagy sör is tud 13 lenni ( Holsten volt a legolcsóbb a minőségiek közül ). Gyümölcsös sör itt leginkább a mediterrán ízvilágot jelenti, málnás, almás, körtés, bodzás esélytelen. ( citrom, mandarin, lime és kb ennyi ). Ebben az áruházban az üdítőkkel sem esnek túlzásba. Kóla, Mirinda van, de a többi íz általában horvát gyártmány és szintén leginkább tonic, naracs, citrom ízvilág. És van a Cockta..érdekes íz...Szörpöknél nagyobb a választék. 8-12 között kb az üdítők.

 

3. Burek mindenhol ugyanolyan, ahol valaha Jugoszláviának hívták az országrészt. Nincs különbség és ez hihetetlen. 12 kn általában a túrós, a húsos elmehet 15 kn-ig. Pizzaszelet 10-15, egész pizza étteremben 50-től felfelé. Cevap 60-70-től, ahogy én néztem. 

 

4. PArkolás Trigirban a Ciovo szigeten ingyenes a híd után balra fordulva a nem hivatalos parkolókban. ( ettől még szbályos és nem büntetik, ha a vízparton állsz meg )

 

5. PArkolás amúgy 8-10-12-15 kn/ óra...függően a helytől, távolságtól az óvároshoz képest.