cloaked Creative Commons License 2016.06.07 0 1 125432

Azt sajnos nem tudom, hogy Bulgáriában mit árultak, de:

 

Vízzel desztillálva ezt hívták rózsavíznek, gyakorlatilag bármilyen primitív desztillálóberendezéssel meg lehet csinálni, akár párlatelválasztás nélkül is. Az üstbe víz és sok rózsaszirom megy, ezt főzik le (de ma már inkább gőzdesztillációval csinálják). A rózsaolaj és a víz utólag különválik, ilyenkor le szokták halászni a vízről. (Mondjuk manapság az ekkor hátramaradó vizet nevezik rózsavíznek.)

 

Alkohollal geistolni érdemes a rózsát, vagyis előre lefinomított (fogyasztásra kész) párlatba áztatni és azzal lefőzni, a párlatrészeket szintén illat/íz alapján elválasztva. Geistolásnál jellemzően egészen minimális előpárlatot kell elvenni (szinte semennyit), ezért érdemes tiszta páracsővel nekifutni.

Előzmény: trefaserik (125424)