hamvasat Creative Commons License 2016.06.04 0 0 730

Váltóolajcsere:

 

Ahhoz nem kell jobban érteni a gyártónál a kocsihoz, hogy tudjad, le kell-e cserélni az olajat a váltóban, vagy sem. Nyilván be lehet vizsgáltatni egy használt olajat, de tapasztalt, néha még tapasztalatlan szemnek is elég ránéznie a használt olajra, hogy kétsége se legyen, hogy azt bizony cserélni kell.

 

Viszonylag nagy futásteljesítményű XC90-et vettem. Azt nem tudom, hogy volt-e már cserélve a váltóban az olaj előtte, de 250e km volt a váltóban mikor lecseréltük az olajat és gyalázatos volt, ami kijött belőle. Sötét, viszkozitását vesztett, üledékes, büdös, égett szagú olaj volt benne.

 

Igaz nem Volvo, hanem Mercedes automata váltó javító srác ismerősöm mondta, hogy bizony a legtöbb munkája a kopadék okozta károk miatt van. Ő nem csak cserélni szokta az olajat, hanem át is szokta mosni egy géppel a váltót.

 

A gyártói előírásokat én úgy veszem figyelembe, hogy legalább az előírást teljesítse, vagy jobb legyen annál.

 

Egyébként márkaszervízben azt mondták, hogy a Volvo körlevélszerűségben értesítette a szervízeket, hogy bár élettartamra tervezték a váltóban az olajat, a váltó meghibásodások elkerülése végett mégis cserélni kell. A ciklusidőre nem emlékszem. De van itt Volvos kolléga, remélem megerősíti, vagy cáfolja.

 

Üdv: hamvasat