Éhesló Creative Commons License 2016.05.30 0 0 117664

Amikor az ember ideákról, optimumokról álmodozik nem köti a rögvaló, mert ha arra terveznék, akkor a cseh fezér zászló+örökiron modellt javasolnám (ezt korábban kifejtettem a nagy háború első és második felvonásában mutatott cseh (szlovák, holland, belga, dán, észt, litván, lett, norvég haditeljesítmény kapcsán).

Létszámban bármilyen minimumnak a trianoni/párizsi békediktátum látszámai tekintendók, mert ezek a viccesen alacsony létszámok a bennünket két fordulóban is leverő ellenségeink által még vállalhatónak tartott alsó határokat jelentik, mert olyat még nekik (minket porba gyalázóknak, kirablóknak) sem volt pofájukdiktálni, odakaparni, amiket a "magyar" poltika alkotott az elmúlt 20 évben.

 

A költségvetés csak speciális esetekben engedi meg a ciklusokon átnyúló kötelezettségvállalást (törvényt is kell hozni róla), ennek nem csak bel, hanem külpolitikai  következményei lennének, mert a kisantant sem venné jó néven a hazai ellenzékről (oldaltól függetlenül) nem is szólva.

De ez a törvényes út.

 

A költségvetési megalapozottság (a függetlenség és a középjavíthatóság) feltétele a hazai gyártás. Minden határon túl, akár komoly kompromisszumokkal is, természetesen a műszaki megfelelés alapfeltételével.

 

A költségvetés becslésénél abból kellene kiindulni, hogy még a nyomorgó görögök is tö9bbet nyomnak a rendszerükbe, mint 2%.

 

Hk. dd. és tisztességes tüzérség nélkül semmi nincs, ahogy megfelelő létszám/ember és logosztika nélkül sincs semmi. Ezen elvitatkozhatunk jó ideig, de ha a hasonlatot elfogadod, akkor a hadsereg egy zenekar, ahol a zenekar minden tagja játszik és minden hangszer kell a megfelelő hangzáshoz.

 

Hiába nyomsz technikát és létszámot a harcolókhoz, ha a logisztika nem tudja kiszolgálni (vontatni, javítani, ellátni, etetni, gyógyítani, szállítani) őket. Egy harcolóra a nagy háborúban 10-14 kiszolgáló jutott, vietnamban 20 felett - a mostani számokat nem tudom, de még a "civil" kontraktorokkal sem mehetett 20 alá.

 

A 105-öst nem tartom sokra, de majd Gyula leírja, mit gondol róla.

 

Tartalékos (M) alakulat alatt olyan egységet értek, melynek felszerelése feltöltött, csak a személyzete nem, vagy időlegesen az.

 

A kölönlegesek saját légiszállítás nélkül nem érnek sokat, ha pedig erre nyúőljuk le azt a keveset ami lehet, akkor a többiek maradnak árván. Egyik se jó.

 

Sajnos nem tudom mit kóstál ma egy tábori kórház, de egy épített alapkórház ára 8 milliárd körül lehet. Aprópénz a harcolókhoz képest. A személyzete az sokkal drágább.

 

Szállító repülőink vannak (Ancsák és Pápa). Ezen nincs mit kalapálni, míg a többi sánta.

 

Szóval a lényeg továbbra is az alapokban van: harcos, raj, szakasz, szd.

Ott kell kezdeni, az nem egy trockíj vagyon.

 

Előzmény: Batkaa (117649)