MarcJ Creative Commons License 2016.05.27 0 0 1521

"Aki jobban benne van a TM-ben, tudja, hogy M.Mahesh sohasem beszélt a csakrákról vagy a kundaliniről. Igen, mert ő nem volt tanítványa
Brahmananda Saraswatinak, ő csak írnokoskodott mellette."

 

Maharishi beszélt a kundalíniről: http://aranyoldalak.maharishi.hu/kundalini/ (A videó privát, TM tanárral tekinthető meg, pl. közös meditáción.) Ezen a videón elmondja, hogy a TM során hogyan emelkedik fel a kundalíni...

 

Az más kérdés, hogy Maharishi nem a kundalínin keresztül közelíti meg a TM-et, a '70-es, '80-as években már ezért nem lehetett hallani tőle a kundaliniről.

 

Ezen a videón - http://aranyoldalak.maharishi.hu/maharishi-guru-devrol-es-a-mozgalom-torteneterol-beszel/ -  (szintén TM tanárral tekinthető meg) elmondja, hogy miről is szólt az "írnokoskodása" Guru Dev mellett.

 

Attól a pillanattól kezdve, hogy Maharishi megpillantotta a mesterét, csak az volt a vágya, hogy teljesen egyek legyenek. Az ásramban minden aktivitást (takarítást, írnokoskodást stb.) csak arra használt, hogy "megérezze" (=ráérezzen arra a gondolatok legfinomabb impulzusainak a szintjén), hogy éppen mit szeretne tőle Guru Dev.

 

A videón azt is elmondja, hogy néha éppen a legértékesebb tevékenységeket hagyta félbe, mert azt érezte, hogy Guru Dev gondolatai más irányba kezdtek áramlani.

 

Guru Dev és Maharishi kapcsolata nem a szavak szintjén alapult, hanem a LÉT szintjén: a gondolat legfinomabb állapotának a szintjén.

 

Ez persze kívülről nem érzékelhető: a felszínen csak az látszik, hogy takarított Guru Dev lakhelyén, majd az írnoka lett és úgy általában ott "sürgött-forgott" Guru Dev mellett.

 

Ha minden igaz, ugyanezen a videón mesél Maharishi egy hasonló esetről Guru Dev és Guru Dev mestere (Szvámi Krisnanada Szaraszváti) között: fiatal "suhancként" Guru Dev lényét teljesen átitatta a mestere. 

 

Hasonlóképpen az sem feltétlenül látszik - legalább is akkor, ha csak az internetről szerezzük az infókat -, hogy ki beszél igazat. Itt a "jantra ellopására" és a "démoni erőkre" gondolok: azért, mert valaki pl. narancssárga ruhában van, birtokol egy címet még nem biztos, hogy minden pontosan úgy történt, ahogyan mondja....

 

Hasonló sztori a Beatles-tagokkal való "szakítás" is. Úgy gondolom, hogy ha a Beatles tényleg megorrolt volna Maharishire valami miatt, akkor most (Sir) Paul McCartney és Ringo Starr nem venne részt a David Lynch Alapítvány (https://www.davidlynchfoundation.org/videos.html) rendezvényein és nem promótálnák teljes mellszélességgel a TM-et. (McCartney és Ringo Starr elég pénzes és elég idős ahhoz, hogy már valószínűleg ne a fellépési gázsi miatt tegyék...)

 

 

 

 

Egyszer "valaki" azt mondta, hogy "minden fát a gyümölcseiről lehet felismerni".

 

A véleményem az, hogy ha Maharishit csak a manipulálás és a lenyúlás vezette volna, akkor nem töltött volna több mint 50 évet azzal, hogy másokat tanítson és hogy mások fejlődésével törődjön...

 

Néhány év alatt megszedte volna magát, mint egyesek, aztán legközelebb már pl. egy Las Vegas-i kaszinóban találkoztunk volna vele... :-)  

 

Több mint 20 éve gyakorlom a TM-et: ennyi idő alatt azért kiderülnek dolgok - elméleti és gyakorlati szinten egyaránt...