dB Thunder Creative Commons License 2016.05.26 0 0 10940

Véleményezném én is a vezérléseket.

Az idő alapút hagyjuk, csak konstans körülményeknél lehet hosszútávon használni, állítgatás nélkül.

 

Szerény véleményem szerint az Arduino egy majdnem tökéletes alap a vezérléshez, illetve a mikrokontrollerek.

Előnyei, jól programozható, könnyedén csatlakoztatható hozzá analóg vagy digitális szenzorokat, bővíthető.

Ami a hátrány, nincs ipari minőségű IO (be- ki menetek), táp és ház, olyan házi barkács az egész. Persze ezeket meg lehet csinálni, dobozolni. Itt megjegyezném, hogy azért jó páran elvéreztek már az IOk kialakításával! Aztán fagyott a vezérlő, meg hülyeségeket csinált. Az ne is álljon neki akinek nincsen gyengeáramú műszerész tudás a zsebében.

 

PLC: Nem olcsó, de használtba versenyképes még az Arduino-val is! 20ezertől lehet venni az újabb egyedeket is, vagy a régiek közül egy nagyobb IO számút (például én 20ezresért vettem 128 IO-t).

Széria tartozék az ipari IO, rendes ház, és a kompakt PLC-nél a táp is !!!

Programozása magas szintű, hatékony. Nem kell a programszervezéssel különösen foglalkozni, kell egy új funkció, megírjuk és kész! Van hozzá bőven erőforrás (processzor idő, időzítők, számlálók)fog fusson.

Egyetlen hatalmas hátránya az analóg értékek bevitele, azaz a mérés! Nem mind tartalmaz analóg bemenetet, digitális szenzorokat sem lehet csak úgy csatlakoztatni. Az analóg bemenetek drágák, a hozzájuk való analóg szenzorok szintén nem olcsók.

 

Most én is azon dolgozom hogy készítsek egy interfészt, ami a digitális szenzorokat illeszti a plc-m felé.

Itt felmerülhet a kérdés miért nem térek át az Arduinora, ha már úgyis interfészt kell építenem!

A dolog egyszerű! Mire az uinot PLC szintűre fejlesztem, árban, időben többet fog kérni. Illetve a programozása számomra bonyolultabb , így az szintén több időt vesz igénybe.

A másik hogy így egyedi lesz a vezérlőm, esetleges pótlása nehézséges. Interfészből meg többet akarok gyártani, hogy legyen tartalék, úgyis illeszthető bármilyen plc-hez, úgyhogy még eladható termék is lehet. PLC meg mindig lesz..

 

Milyen plc, ha már plc???

Amin van ANALÓG bemenet minél több. Régebbi leváltott PLCket érdemes vadászni, ezeknek nagyon bajuk nem lehet, nem kopnak el. (kondi kiszáradás veszélye talán az egyetlen veszély) Én az Omron-t preferálom, mert nagyon jó a fejlesztői környezete, felhasználóbarát az egész rendszer. Az újabb egyedekhez nem kell mindenféle csodakábel, csak egy usb kábel.

Árban még az Unitronics is említésre méltó, de ezek használtba ritkák, de van rajtuk kijelző!

 

Programozás: Aki tud annak mindegy, a plc-nél a létra könnyedén tanulható, látványos, kezdőknek is ajánlom.

A tapasztalatom azt mutatja, hogy általában egy folyamatot könnyű leprogramozni. Viszont ami nehezebb illetve hosszadalmasabb, az a esetleges hibák, hibás üzemállapotok, és az arra adott válaszlépések leprogramozása. Főként mire kiderül egyáltalán hogy van, illetve,hogy lehet e egyáltalán olyan hiba állapot.

Ez már a program fejlesztése!

A legfontosabb a biztonság !! Ezért mindig kutatni kell, hogy milyen hibák lehetnek, és ezeket le KELL kezelni a programban!

Ebből következik ,hogy ha már más programoz, akkor az legyen elérhető záros időn belül, ha valami kiderül, tudja módisítani, fejleszteni a programot! Vagy meg kell tanulni programozni. Itt megint a PLC és a létra nyelv van némileg jobb esélyben.

 

Végül 2 kép a "rendszerről"! Megjegyzem fejlesztés alatt van, szinte a semmiből épült anyagi források híján, illetve a minél előbbi használat létfontosságú volt. Ez a megjelenésére rányomta a bélyegét.