kiss_atti Creative Commons License 2016.05.24 0 3 24701

Módosítottam ( különben is régen volt, tehát:)

 

A nyílászáró vásárlók 1*1-e.

 

Elérkeztél az elhatározáshoz, hogy márpedig Nálad ablakcsere lesz, szétnéztél a neten és szürkeállományon csapott a temérdek lehetőség, a százezer gyártó, a millió kereskedő, a hatvanhat féle profil, a nyolcféle vasalat, az üvegezés, a RAL-beépítés, a hőszigetelt „ajándék” redőny és még számos olyan dolog, ami most eszembe sem jut.

Ekkor  idetévedtél, visszaolvastál és a fejedben még nagyobb zűrzavar támadt, ezért mi, itt lébecoló kereskedők, beépítő szakemberek összeszedtünk pár alap tudnivalót, amit olvass át, alkalmazz és pár gonddal kevesebb nyomja a válladat:

-          ma már minimum 5 légkamrás, minimum 70-75 mm-es „vastag” – normális szóhasználattal:beépítési mélységű – profil az elvárt. Nyugodtan elfogadhatod a VEKA, Kömmerling ( és tesói, vagyis a Trocal, KBE), Rehau, Schüco, Aluplast, Inoutec, Gealan profilokat, ezekből lehet jót gyártani. Általános Uf érték 1.0-1.3 W/m2k között van. Ne csábítson el a 7-8-9-12 légkamra: laborvizsgálatok szerint 6 légkamra fölött már csak a profil beépítési mélységének („vastagságának”) növelésével lehet plusz hőszigetelést elérni.

-          Az ablakok vasalata Maco, Roto NT, Schüco, GU, én személy szerint nem kedvelem a Winkhaust, de néhány beállítás után az is használható

-          Az üvegezés minimum 4-16-4-es rétegrendű, de egyre inkább elharapózik a háromrétegű üvegezés. Nyugi, minden vasalat el fogja bírni.

-          Gyártóként válassz egy ismert, magyar gyártót, amely több éve a piacon van. Ha kiválasztottad, nézz utána a céges adatbázisokban, valamint a www.feketelista.hu oldalon. Figyelem, ezek az ajánlatok mindig drágábbak lesznek, mint a gagyi lengyel ajánlatok. Onnan tudom, hogy a normális minőségű lengyel ablakok pont ugyanannyiba kerülnek, mint a magyar gyártók termékei.

-          Kereskedőt választva próbálj szintén több éve a piacon lévő céget választani, aki normális bemutatóteremmel bír, van nyitvatartási ideje és szintén ellenőrizhető a fentebb írt, különböző adatbázisokban.

-          Kérj 3-4 ajánlatot, miután kiválasztottad a profilt, a gyártót, a kereskedőt. Ha 20-at kérsz, az azt jelenti, hogy nem néztél utána rendesen a projektnek, és a zűrzavar csak fokozódik a fejedben.

-          Kérd el az ajánlat mellé a termék TVB-jét ( Típusvizsgálati Bizonyítvány), nem kapod meg, azonnal felejtős az ajánlatadó.

-          Menj el a bemutatóterembe, beszélj az ajánlatadóval, nézz a szemébe jó mélyen, a személyes kontaktus nagyon fontos. Kérj referenciákat.

-          Ha nem bízol a szakemberedben,akkor máshol rendelj ablakot!Bizalom hiányában csak gondok lesznek!

-          Egyeztesd a műszaki paramétereket, a beépítés módját, a szerződéses feltételeket, majd válaszd ki a kereskedőt. Köss vele szerződést, amely minden részletet világossá tesz. Amikor kilépsz tőle tudnod kell, hogy miért, mennyi pénzt adtál.

-          A szállítási időpont előtt 1-1,5 héttel kérdezz rá, hogyan álltok. Figyelem, az építőipar szezonális tevékenység, késő tavasszal és aug-november között előfordul(hat)nak szállítási késedelmek. Ha ezt szeretnéd elkerülni, köss ki kötbért.

Ha még mindig vannak tisztázatlan pontok, akkor gyere vissza ide, a Fórumra és kérdezz.

Ha tudunk, válaszolunk.

Előzmény: ganser (24696)